- Mediabedrijven RTL Nederland en Talpa Network willen fuseren.
- Door de samenvoeging moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met techbedrijven.
- De partijen verwachten dat de deal, die moet worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten, in de eerste helft van 2022 rond is.
De Nederlandse mediabedrijven Talpa Network en RTL Nederland gaan samen verder, waardoor tal van commerciële radio- en televisiezenders voortaan onder één dak vallen.
Door de fusie moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met grote techbedrijven, zo maken de Luxemburgse RTL-moeder en het bedrijf van John de Mol gezamenlijk bekend.
De Nederlandse activiteiten van RTL bestaan onder andere uit de RTL-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z. Ook weersite Buienradar en streamingdienst Videoland vallen onder RTL Nederland. Talpa is het bedrijf achter tv- en radiozenders als SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538.
Talpa krijgt na de samenvoeging met RTL Nederland een belang van 30 procent in dat bedrijf. RTL Group houdt een belang van 70 procent in zijn Nederlandse divisie.
De partijen verwachten dat de deal in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan zijn. Dat hangt onder andere af van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. De Autoriteit Consument & Markt wil nog niet inhoudelijk ingaan op de fusie en zegt nog geen aanvraag te hebben ontvangen voor het toestaan van de fusie.
RTL Nederland en Talpa waren in 2020 goed voor een omzet van 909 miljoen euro en een operationele winst, dus het resultaat voordat belastingen, rente en afschrijvingen worden afgetrokken, van 84 miljoen euro. Ze verwachten door de fusie tussen de 100 miljoen en 120 miljoen euro aan kostenvoordelen te behalen.
Wat dit voor de werknemers betekent, is nog niet duidelijk. RTL Nederland, met circa zevenhonderd werknemers, laat weten dat beide bedrijven nog blijven doorwerken zoals ze al deden zolang er geen toestemming voor de fusie. Talpa zegt dat het nog te vroeg is voor exacte plannen zolang mededingingsautoriteiten de fusie onderzoeken.
Sven Sauvé wordt CEO van het fusiebedrijf
De huidige topman van RTL Nederland Sven Sauvé zal ook na de fusie aan het hoofd staan van het bedrijf. Zijn huidige evenknie bij Talpa, Pim Schmitz, treedt toe tot de raad van commissarissen. Oprichter en eigenaar van Talpa John de Mol zegt dat hij zich na de fusie meer wil richten op het bedenken van nieuwe programma's en formats.
"Ik richtte Talpa Network op om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende internationale platforms, zodat lokale content behouden blijft. Deze nieuwe stap maakt dat mogelijk, en ik ben blij dat de deal een sterk Nederlands bedrijf vormt dat niet alleen Nederlandse kwaliteitsprogrammering garandeert, maar in staat is om met Amerikaanse en Chinese techspelers te concurreren", verklaart De Mol. "Daarnaast stelt het mij in staat om me weer volledig te richten op datgene wat ik het leukst vind: nieuwe en innovatieve programma's maken en ontwikkelen."
Twee onderdelen van Talpa die tv-programma’s bedenken en produceren gaan dan ook niet mee naar RTL Nederland. Wel sluiten deze bedrijfjes een deal over het uitzenden van die nieuwe programma’s op televisiezenders van RTL en Videoland.
Ook Sauvé benadrukt voor de camera's van RTL Nieuws dat hij typisch Nederlandse programma's belangrijk vindt. "We gaan voor iedere Nederlandse kijker iets aanbieden wat perfect past bij zijn of haar behoeften, daarom kunnen wij niet wachten om deze samenwerking te starten." Hij zei ook dat journalistiek een belangrijke rol blijft spelen binnen RTL Nederland.
John de Mol: Talpa niet overgenomen door RTL
De Mol vindt niet dat RTL Nederland zijn bedrijf Talpa Network overneemt met de voorgenomen fusie. "De verhouding is 70-30 dus je zou dat er een beetje uit af kunnen leiden maar we hebben daar goede afspraken over gemaakt. Ik heb niet het gevoel dat ik ben overgenomen", reageert hij tegenover RTL Nieuws.
De hele productie- en conceptontwikkelingstak van Talpa blijft daarnaast als apart bedrijf bestaan, benadrukt De Mol. "Dat blijf ik ook zelf doen. Dus wat dat betreft zie ik de toekomst fluitend tegemoet."
Samen met RTL wil De Mol straks een groot Nederlands mediabedrijf neerzetten dat "een poging gaat doen om het grote geweld uit het buitenland te weerstaan". "En ik denk dat als je Talpa en RTL aan elkaar knoopt dat er een dermate krachtig mediabedrijf is dat de strijd met de Googles en de Netflixen ook aankan."
Streamingdienst Videoland krijgt daarin een belangrijke rol. "Dat is het enige en belangrijkste platform buiten de reguliere tv- en radiozenders die er straks bijkomen", aldus De Mol.
FNV uitgenodigd om te praten over fusie Talpa en RTL
FNV Media & Cultuur is uitgenodigd om te praten over de gevolgen van de fusie van RTL Nederland en Talpa, laat een woordvoerster van de vakbond weten. Het is nog onduidelijk of de transactie gevolgen heeft voor de werkgelegenheid.
"Wij zetten ons in voor behoud van werkgelegenheid en gaan daar eigenlijk ook van uit. Mocht het toch anders zijn, dan zetten we in op hele goede regelingen", aldus de zegsvrouw.
Ook de ondernemingsraden van beide bedrijven zijn kort voordat de fusie wereldkundig werd, geïnformeerd. "Wij hebben een uitnodiging gekregen om te komen praten. Daar zullen we op ingaan", aldus de FNV-woordvoerster.
De fusie tussen Talpa en RTL Nederland komt als een verrassing voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Er waren vooral geruchten dat DPG RTL zou willen overnemen. Hier hadden we daarom niet op gerekend", zegt omroepsecretaris Wais Shirbaz. "Maar de uitgangspunten blijven bij deze fusie voor ons hetzelfde. Er moet een garantie komen dat de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van RTL hetzelfde blijven. Deze voorwaarden zijn bij Talpa iets minder goed geregeld."
Daarnaast is het voor de NVJ erg belangrijk dat de nieuwsprogramma's hun eigen identiteit kunnen behouden. "RTL Nieuws speelt een heel belangrijke rol in de journalistiek. Dat hebben ze al diverse keren bewezen, daarom moet die identiteit wel behouden blijven, anders raakt Nederland een belangrijke nieuwszender kwijt. Ook Hart van Nederland heeft zijn eigen kijkers en heeft een belangrijke positie die moet blijven bestaan", stelt Shirbaz.
Hoewel alle zenders van RTL en Talpa voorlopig naast elkaar blijven bestaan is er vrees voor verlies van arbeidsplaatsen. "Dat gebeurt altijd bij een fusie. Dat hebben we het in het verleden ook gezien", aldus Shirbaz.