CEO Sam Altman van OpenAI, de maker van AI-bot ChatGPT, is binnen het bedrijf nog altijd vriendelijk en bereikbaar voor werknemers. Zelfs nu velen doorhebben dat ze eigenlijk maar weinig weten van hoe het bedrijf eigenlijk werkt.

Tijdens een recente interne bijeenkomst, die Altman wel vaker organiseert, mochten medewerkers direct vragen aan hem stellen. Een van hen vroeg naar het onderzoek dat inzicht moet geven in de gebeurtenissen rond het tijdelijke ontslag van de CEO eind vorig jaar.

Altman gaf enkel aan dat het “snel voorbij” zou zijn. Er werden geen andere details gedeeld, beweren twee anonieme bronnen die bij de meeting aanwezig waren tegenover Business Insider.

Binnen de muren van OpenAI verwacht men dat het onderzoek naar Altman voor het eind van dit kwartaal wordt afgerond, meldt onder andere The New York Times.

Het gebrek aan openheid tegenover zijn collega's is redelijk nieuw voor Altman, zegt een van de bronnen. Hoewel hij nog steeds open staat voor een gesprekje in de wandelgangen en hij gewoon reageert op vragen via Slack, houdt Altman veel van de aspecten van wat er speelt geheim. Dat heeft mogelijk te maken met de aandacht die Altman na zijn ontslag heeft aangetrokken.

Onlangs werden werknemers verrast toen uit data van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC bleek dat Altman de enige eigenaar is van de OpenAI Startup Fund. Intern was dit nooit bekend gemaakt. "Niemand wist er iets van", zegt een bron.

Werknemers maken zich zorgen over de stabiliteit van OpenAI

Het gebrek aan openheid zorgt ervoor dat werknemers zich steeds meer zorgen maken over de mogelijke uitkomsten van lopende onderzoeken waar de SEC en de FTC (de Amerikaanse mededingingswaakhond). Die laatste kijkt naar de relatie tussen OpenAI en Microsoft.

Daarnaast snappen veel werknemers de juridische opzet van OpenAI niet. Die is dan ook niet al te overzichtelijk, zoals uit het onderstaande schema blijkt.

De juridische opbouw van OpenAI
De juridische opbouw van OpenAI
OpenAI

"Niemand begrijpt er iets van", zegt een van de bronnen. De persoon in kwestie vraagt zich dan ook af of de uitkomsten van de onderzoeken het bedrijf kunnen dwingen om de juridische structuur aan te passen. "Ik verwacht dat er nog meer drama komt."

Nog een punt van onduidelijkheid is de manier waarop OpenAI aandelen onder de werknemers verdeelt. Het geeft ze namelijk niet een bepaald aantal aandelen, maar werkt met zogenaamde PPU's (profit participation units) die een groot deel van de beloning van werknemers omvatten.

Werknemers weten alleen wat hun PPU's waard zijn, maar niet precies hoeveel ze er hebben. Hoewel OpenAI'ers goed betaald worden, vragen werknemers zich steeds vaker af hoeveel risico ze eigen lopen. Het ontslag van Altman toonde immers aan dat de bedrijf minder stabiel is dan ze dachten.

Verder is er nog de onduidelijke positie van mede-oprichter Ilya Sutskever van OpenAI. De hoofdwetenschapper van het bedrijf was nauw betrokken bij het tijdelijke ontslag van Altman. Sinds de terugkeer van Altman is de toekomst van Sutskever binnen OpenAI allesbehalve duidelijk. Als er al een toekomst is.

OpenAI moet nog officieel bekend maken welke rol Sutskever krijgt. Hij heeft geen zetel meer in het bestuur van het bedrijf, maar staat volgens de bronnen nog wel gewoon in bedrijfssystemen zoals Slack.

Uiteindelijk zitten de werknemers met meer vragen dan antwoorden. Toch worden er geen schokkende uitkomsten verwacht van de onderzoeken. Als aanwijzing hiervoor wijzen werknemers naar de verbetering van het humeur van Altman in de afgelopen weken. In het begin van het jaar had hij duidelijk nog last van de nasleep van zijn ontslag, maar nu "lijkt hij een stuk opgewekter", aldus een van de bronnen.

LEES OOK: Sam Altman, de baas van ChatGPT-maker OpenAI, denkt groot: hij zoekt tot $7.000 miljard aan financiering voor eigen chipfabrieken