In de eerste maanden van het thuiswerken leidde de productiviteit van werknemers behoorlijk onder de situatie. Een keukentafel om aan te werken, omgevingsgeluid en je werk-privébalans opnieuw ontdekken: het zorgde er allemaal voor dat we minder gefocust aan ons werk toekwamen.
Maar nu onzekerheid langzaam plaatsmaakt voor berusting, lijkt het met onze productiviteit ook steeds beter te gaan.
Uit onderzoek van TNO onder 850 mensen die dagelijks hun eigen productiviteit doorgeven, blijkt dat targets gehaald worden en dat de stemming over het algemeen goed is. Onderzoek van de Universiteit Leiden toont aan dat mensen minder tijdsdruk voelen, wat de productiviteit ten goede komt.
Productiviteit zou het probleem dus niet moeten zijn nu thuiswerken ook na 1 september de norm blijft. Wel zijn daar wat voorwaarden aan verbonden.
De ondervraagden uit het onderzoek van TNO gaven aan dat een goede werkplek essentieel is om goed thuis te kunnen werken. En het onderzoek van de Universiteit Leiden laat zien dat betrokkenheid en zichtbaarheid belangrijk zijn voor een goede beoordeling van medewerkers.
De balans opmaken
Waar de eerste maanden vooral in het teken stonden van ad hoc alles in orde maken, is het nu tijd voor werkgevers om de balans op te maken voor de lange termijn.
Hoe kun je werknemers zo goed mogelijk faciliteren om vanaf verschillende plekken te werken, zodat de productiviteit niet verloren gaat? En hoe hou je de motivatie op afstand vast? Wat moet een bedrijf bieden om medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen? En hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?
In deze whitepaper vijf actiepunten voor werkgevers die hun medewerkers in staat willen stellen overal hun werk te kunnen doen. Als werkgevers hun personeel zo goed mogelijk ondersteunen met de juiste tools en hardware, zal dat bijdragen aan de motivatie en de productiviteit bij werknemers omhoog gaan.