- De Delftse start-up Meatable heeft zijn eerste product van kweekvlees ontwikkeld. Het worstje van varkensvlees uit de fabriek moet in 2025 in Singapore te koop zijn.
- In Europa is de verkoop van kweekvlees nog niet toegestaan. Het bedrijf verwacht voor 2030 ook in de Nederlandse supermarkten te liggen met de worstjes.
- Meatable denkt dat het kweekvlees in eerste instantie nog iets duurder is dan gewoon vlees, maar dat het op den duur goedkoper wordt.
- Lees ook: Leonardo DiCaprio investeert in het Limburgse kweekvleesbedrijf Mosa Meat
De Delftse start-up Meatable heeft zijn eerste product van kweekvlees ontwikkeld. Het worstje van varkensvlees uit de fabriek moet in 2025 in Singapore te koop zijn en daarna hopelijk ook snel in de rest van de wereld.
Dat geeft technisch directeur en medeoprichter Daan Luining aan, die het kweekvlees onlangs voor het eerst kon proeven. “Het smaakt goed, dit willen we iedereen laten proeven.”
Dat kan mogelijk binnenkort, want de Tweede Kamer nam in maart een motie aan om onder bepaalde omstandigheden proeverijen mogelijk te maken. Daarmee kunnen bedrijven als Meatable eigen testpanels, maar ook consumenten hun producten voorschotelen. “Zo kunnen we het product verder verbeteren”, aldus Luining.
Toch smaakt het in de fabriek gemaakte vlees nu al goed, vindt hij. “Het smaakt naar…gewoon vlees eigenlijk. En het mooie is dat ik dit zou kunnen eten terwijl het varken waar het van gemaakt is naast me op de bank zit.”
Als eerste markt is voor Singapore gekozen, omdat het Aziatische land snel zelfvoorzienend wil worden. "Ze staan daarbij open voor vernieuwing en het is een relatief klein land met een welvarende bevolking." Luining verwacht dat goedkeuring in Europa langer op zich laat wachten, maar als het bedrijf eerder hier van start kan, dan wordt Europa de eerste markt. Voor 2030 moet sowieso ook hier het kweekvlees van Meatable in de schappen liggen.
De start-up heeft weliswaar varkensworstjes als eerste product, maar kijkt ook naar rundvlees. "Eigenlijk kun je al het vlees dat we eten met onze techniek in de fabriek maken, ook zalm of tonijn", legt Luining uit. Die fabriek lijkt wel wat op een brouwerij, zegt hij. "We geven onze cellen voedingsstoffen en dat gebeurt in grote ketels."
Dat het eerste product een worstje is, heeft ook met het productieproces te maken. "Het is makkelijker om verwerkt vlees te maken dan hele lappen vlees zoals varkenshaasjes of hamlappen."
Luining verwacht dat het kweekvlees van Meatable in eerste instantie nog iets duurder is dan gewoon vlees, maar dat het op den duur goedkoper wordt. "Maar we zijn veel milieuvriendelijker want onze cellen krijgen alleen maar voedingsstoffen.
Bovendien hebben we geen uitstoot van stikstof of methaan en zit er geen antibiotica in ons vlees." Meatable voorziet dat kweekvlees gewoon naast normaal vlees kan bestaan. "De wereldbevolking groeit nog en die moet gevoed worden. Daar willen wij een rol in spelen. De vraag naar eiwitten neemt daarbij toe."