De ‘Double Quarter Pounder with bacon and cheese’ is in Nederland niet verkrijgbaar, maar bij de Amerikaanse vestigingen van McDonald’s prijkt de monsterburger wel fier op het menu.
Het is een ware caloriebom, want alleen de hamburger zelf heeft al 820 calorieën. Daar komen dan nog de calorieën bij van de frietjes, mayonaise en de grote cola die er vaak bij geserveerd worden. In Nederland wordt voor een gezonde avondmaaltijd uitgegaan van 450 tot 600 calorieën.
De ‘Double Quarter Pounder’ is dan ook niet goedkoop. Terwijl de goedkoopste hamburger bij McDonald’s 1,69 dollar kost, heeft de caloriebom met bacon en cheese een prijskaartje van maar liefst 8 dollar.
De Amerikaanse Business Insider-redacteur Irene Jiang heeft de duurste en de goedkoopste hamburger van de McDonald’s-vestiging bij haar om de hoek met elkaar vergeleken. Dit zijn haar bevindingen:
Het goedkoopste broodje op het menu van mijn lokale McDonald’s is de hamburger van 1,69 dollar. De ‘Double Quarter Pounder with bacon and cheese’ is met 8 dollar het duurst.
Het lijkt dat deze broodjes van totaal verschillende restaurants komen. De hamburger bevat 250 calorieën en de 'Double Quarter Pounder' maar liefst 820 calorieën.
Alles is anders, van het broodje zelf tot het rundvlees. Het enige dat ze gemeen hebben zijn de schijfjes augurk, ketchup en mosterd.
Volgens de website van McDonald's is het broodje van de hamburger een standaardbroodje. De hamburger bestaande uit een dun schijfje rundvlees met ketchup, schijfjes augurk, uitjes en mosterd staat al jaren op het menu.
De hamburger van 1,69 dollar bestaat eigenlijk meer uit brood dan uit vlees
Maar toch is het vlees het lekkerste deel van deze hamburger, want het broodje is droog en smaakloos.
Al met al niet echt een bevredigende maaltijd, maar het is wel de goedkoopste optie. Je hebt eigenlijk twee hamburgers nodig om verzadigd te raken en dan eet je alsnog vooral brood.
De 'Double Quarter Pounder with bacon and cheese' is gemaakt met twee schijven rundvlees van 113 gram elk, een flink broodje, twee plakken Amerikaanse kaas, bacon, ketchup, schijfjes augurk, ui en mosterd. Hij staat sinds januari van dit jaar permanent op het menu van Amerikaanse McDonald's-vestigingen.
Het vlees is dik en heeft een mooie kleur, het broodje glimt en heeft fotogenieke sesamzaadjes bovenop. Dit broodje ziet er heel anders uit als de goedkope hamburger.
Maar los van het beetje bacon extra en grotere stukken ui bestaat deze burger uit dezelfde ingrediënten als zijn kleine broertje: ketchup, augurk en mosterd.
De twee schijven vlees wegen samen zo'n 225 gram. Dat is meer vlees dan bij de avondmaaltijd van de gemiddelde Amerikaan.
In tegenstelling tot de karige hamburger heeft dit broodje wel veel vlees, dat ook nog eens beter en sappiger is. Het is vettig en zit vol eiwitten.
Het broodje met sesamzaad is ook een hele verbetering en de bacon geeft extra smaak.
Maar de Double Quarter Pounder is wel veel keer zo duur. Is dat het waard? Mijn antwoord is ja.
Toch blijft het gewoon een McDonald's-burger. Een paar stukjes ui en augurk maken er nog geen sterrenmaaltijd van.
Maar het is duidelijk dat McDonald's zijn minder kapitaalkrachtige klanten heel wat anders voorschotelt dan mensen die de portemonnee willen trekken.
Het wordt steeds duidelijker dat er twee soorten Amerika zijn met twee soorten bijbehorende McDonald's-burgers: de budget-burger en de deluxe burger die thuisbezorgd wordt.
Lees meer over McDonald’s:
- Ik mocht kijken in de fabriek waar McDonald’s alle hamburgers voor Nederland produceert
- Waarom McDonald’s zijn McNuggets maar in 4 verschillende vormen serveert
- 10 feiten over de smerig goede marketing van McDonald’s
- Waarom frietjes van McDonald’s anders smaken dan vroeger
- Ik nam een kijkje in de keuken van McDonald’s en begrijp nu hoe je in 50 seconden een hamburger krijgt