De Britse premier Theresa May heeft tijdens een bezoek aan Egypte gezegd dat er komende week nog geen aangepaste Brexitdeal is waar het Britse Lagerhuis over kan debatteren. Ze zei dat dit zeker voor 12 maart gaat gebeuren, maar niet zoals verwacht aanstaande woensdag.
De Britse premier is op een topconferentie van de Europese Unie en de Arabische Liga in Sharm al-Sheikh. Ze overlegt in de marge van de top met EU-president Donald Tusk.
Eerder in het weekend heeft May beklemtoond dat haar pogingen om een acceptabele Brexitdeal voor elkaar te krijgen in een slotfase verkeren. Ze waarschuwde partijgenoten dat de Brexit niet in het zicht van de haven mag stranden.
Drie Conservatieve parlementariërs zijn pas uit de partij gestapt en in het weekend hebben drie ministers in de krant The Daily Mail gezegd dat ze hoe dan ook “een rampzalige” no-deal Brexit willen verhinderen. De drie, Greg Clark, David Gauke en Amber Rudd, eisen dat May de Brexit uitstelt, wanneer er niet snel een doorbraak komt over de Brexit-deal.
Mays deal blijft problematisch
Mays oorspronkelijke deal met de Europese Unie is weggestemd door het Lagerhuis. May houdt sindsdien vol dat ze met wat wijzigingen in de tekst over wat er met de grens tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland na de Brexit moet gebeuren, alsnog een meerderheid in het Lagerhuis over de streep trekt.
Het probleem is echter dat de EU de oorspronkelijke overeenkomst niet zomaar wil veranderen, omdat dit Ierland mogelijk benadeelt. Minister Michael Gove zei zondag echter dat May "vooruitgang boekt bij het veranderen van de deal''.
In Britse media wordt als oplossing een soort 'inlegvel' genoemd, een toegevoegde verklaring. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, zei zondag nog dat de gemaakte deal niet kan worden veranderd, "maar we kunnen er wel garanties en verduidelijkingen aan toevoegen''.
Voorstanders van de Brexit vinden de huidige deal onaanvaardbaar, omdat die mogelijk voor onbepaalde tijd Noord-Ierland een andere status geeft dan de rest van het Verenigd Koninkrijk, als er na de overgangsperiode tot 2020 geen overeenstemming is over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK.
Het land zou dan 'gevangen gehouden' worden in een douane-unie met de EU, zolang het probleem niet is opgelost van de grens tussen het EU-land Ierland en het Britse noorden van het eiland.
Steeds meer leden van het Lagerhuis willen in het eerstvolgende debat een nieuwe poging doen de regie van de Brexit naar zich toe te trekken.
Uitstel Brexit: 2 maanden...of 21 maanden
May zou volgens de Britse krant The Telegraph inmiddels ook serieus overwegen de Brexit met twee maanden uit te stellen om te voorkomen dat er een no-dealbrexit komt. Maar een kort uitstel is niet populair bij de Europese Unie, als er geen zicht is op een overeenkomst die door een meerderheid van het Britse parlement wordt gesteund.
De krant The Guardian meldt maandag dat de leiders van de EU-landen, onder wie Mark Rutte, een uitstel van de Brexit tot 2021 willen bespreken. De leiders zouden zich steeds meer ergeren aan May's aanpak. Met de twee extra jaren denken ze de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk beter vast te kunnen leggen.