De Britse premier Theresa May zegt de steun van haar kabinet te hebben voor het principeakkoord over de brexit. Ze deed die mededeling woensdagd na een ‘lang, gedetailleerd en gepassioneerd’ overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren.

Niet lang na de verklaring van May publiceerde haar staf de tekst – meer dan 500 pagina’s lang (pdf) – online.

Er was voorafgaand aan de bijeenkomst gespeculeerd over de vraag of bewindslieden zouden opstappen. May zei in haar verklaring dat het kabinet een ‘collectief besluit’ had genomen, maar zei niet expliciet dat alle ministers expliciet akkoord gaan met de ontwerptekst. Ze benadrukte dat er de komende tijd nog de nodige hordes te nemen zijn.

“De keuzes die voor ons lagen waren lastig, voornamelijk wat betreft de oplossing voor Noord-Ierland”, zei May voor de deur bij Downing Street 10, terwijl op de achtergrond anti-Brexitdemonstranten haar toeschreeuwden.

Noord-Ierland en de ‘achtervang’

De puzzel rondom Noord-Ierland lijkt in dit conceptakkoord gevolgen te gaan hebben voor het hele Verenigd Koninkrijk. May is met haar minderheidsregering afhankelijk van de Democratic Unionist Party uit Noord-Ierland. Deze partij eist al sinds de vredesakkoorden van 1998 dat Noord-Ierland ‘identiek’ behandeld wordt als de rest van het koninkrijk.

Eén oplossing leek om Noord-Ierland in de Europese douane-unie te houden, in elk geval totdat er een nieuw Brits handelsakkoord zou liggen met Brussel. Er komt dan geen 'harde' grens tussen EU-lid Ierland  en het Britse Noord-Ierland. In weerwil met de wensen van de DUP volgen er dan echter wel douane- en grenscontroles tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië.

De concepttekst lijkt uit te gaan van een 'achtervang' waarbij het héle VK omwille van Noord-Ierland lid blijft van de douane-unie. Londen doet daarbij een concessie aan Brussel dat het niet eenzijdig uit deze 'backstop option' kan stappen, maar alleen wanneer een harde grens echt geen mogelijkheid is.

May gelooft dat er geen beter resultaat uit te onderhandelen was geweest. De alternatieven voor dit voorstel zijn een Brexit zonder deal of lid blijven van de Europese Unie.

May ligt binnen haar eigen Conservatieve partij onder vuur vanwege de brexit-deal tussen haar land en de EU.