De EU-leiders, inclusief premier Mark Rutte, komen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor hun traditionele voorjaarstop. Op de agenda staan de Brexit en China als prominente onderwerpen.

Donderdag om 15.30 uur geeft de Britse premier Theresa May eerst een toelichting op haar verzoek om uitstel van de Brexit. Die is nu op 29 maart maar May wil de deadline verschuiven naar 30 juni. Na haar praatje moet May de zaal uit en praten de 27 andere leiders verder over het vertrek van de Britten uit de EU.

Rond 19.00 uur geven EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een persconferentie. Om 19.30 uur begint het werkdiner, waar May weer aanschuift. Dan ligt China op tafel. De leiders zullen discussiëren over de beste strategie om met de grootmacht om te gaan.

Vrijdag begint met een feestje. Vanaf 09.30 uur viert de EU met de premiers van Liechtenstein, IJsland en Noorwegen het 25-jarig bestaan van de Europese Economische Ruimte waarin de totaal 31 landen nauw samenwerken. Om 10.35 uur begint de laatste sessie van de EU-top, over de economie, het klimaat en desinformatie. De top eindigt rond 13.45 uur met persconferenties.

Uitstel Brexit zit May niet lekker

May zei woensdag dat ze diepe spijt heeft van haar besluit om van de Europese Unie uitstel van de Brexit te vragen. Ze dringt er bij het Britse parlement op aan haar plan nu te steunen. De Brexitdeal werd twee keer eerder verworpen in het Lagerhuis.

"Deze vertraging is een kwestie van grote persoonlijke spijt voor mij'', zei May in een verklaring voor haar ambtswoning Downing Street 10. "Ik hoop van harte dat de parlementsleden een manier zullen vinden om de deal te steunen die ik met de EU heb onderhandeld, een deal die (de uitkomst van) het referendum uitvoert en de beste deal is die onderhandelbaar is. Ik zal dag en nacht blijven werken om er steun voor te vinden'', zei ze.

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad heeft woensdag al aangegeven dat een kort uitstel van de Brexit waarschijnlijk hooguit tot 23 mei kan duren, omdat er anders een probleem is met de Europese verkiezingen. Bovendien lijken de EU-leiders alleen te willen instemmen met een kort uitstel, als het Britse parlement vóór 29 maart alsnog akkoord gaat met de twee keer afgewezen overeenkomst die May met de EU heeft gesloten.