De risicomanagers van Interpolis bezoeken geregeld sauna’s voor hun werk. Verreweg de meeste sauna’s zijn prima in orde. Maar soms komen ze iets tegen dat niet helemaal in orde is. Ga je graag naar de sauna of werk je in een sauna? Kijk dan eens goed om je heen en let op de volgende zes punten.

1. Houd hitte en hout uit elkaar

Elke sauna beschikt over een flinke kachel. En elke sauna bevat veel hout. Die combinatie kan geen kwaad zolang er genoeg afstand is tussen het hout en de hittebron. Of als het hout is afgeschermd met onbrandbaar en hitte werend materiaal. Hieronder zie je voorbeelden van goede en slechte constructies.

Goed

Goed

 

Goed

Goed

 

Fout

Fout

 

Fout

Fout

2. Voorzichtig met eucalyptusextract en etherische olie

Sauna’s en wellness centra gebruiken veel eucalyptusextract en andere etherische oliën. Bedenk wel dat deze stoffen in geconcentreerde vorm brandbaar zijn. Houd onverdunde opgietconcentraten daarom altijd uit de buurt van de saunacabine en argeloze bezoekers.

3. Pas op met broei in wasgoed

Wat weinig mensen weten, is dat wasgoed dat massageolie bevat, kan gaan broeien. Soms loopt de temperatuur daarbij hoog op. Als er dan ook nog zuurstof bij komt – bijvoorbeeld door tocht – kan er brand ontstaan. Bewaar gebruikte lakens en handdoeken in gesloten, stalen containers. Lees ook de column Chemische broei, het gevaar van natuurlijke oliën.

4. Hou je vast, glij niet uit!

De zogenaamde ‘slips and trips’ vormen misschien wel de meest voorkomende ongelukjes in de sauna. Zelden hebben ze ernstige gevolgen maar pijnlijk zijn ze soms wel. Veel van deze uitglijders zijn te voorkomen met eenvoudige maatregelen. Denk aan antisliptegels in natte ruimten en goede verlichting bij drempels, en op- en afstapjes.

Mensen die normaal een bril of contactlenzen dragen, hebben het al lastig genoeg. Sfeerverlichting en een rustieke inrichting zijn leuk, maar niet als mensen zich daardoor bezeren.

Werk je zelf in een sauna of wellness centrum? Houd dan in een logboek alle kleine en grotere incidenten bij dan weet je al snel waar je moet ingrijpen. Lees ook de column over de snelle winst van zelfinspecties.

5. Herstel direct wat stuk is

Vocht, hitte en elektriciteit verdragen elkaar slecht. De elektrische installaties moeten daarom aan de hoogste eisen voldoen. Professioneel geïnstalleerd, periodiek gecontroleerd en onderhouden. Dit spreekt vanzelf.

Maar soms is de verleiding groot om een kapotte lampenkap, een loszittend stopcontact of een draadbreuk niet meteen te repareren. Vooral als het erg druk is. Grote kans dat het daarna vergeten wordt.

Beschadigingen en defecten aan de elektrische installatie kunnen gevaar opleveren voor werknemers en bezoekers. Zorg er daarom voor dat alles wat stuk is meteen wordt hersteld.

6. Geef legionella geen kans

Stilstaand water dat wel warm wordt maar nooit warmer dan 60 graden, is de ideale broedplaats voor de legionella bacterie. De professionele saunabeheerder zorgt daarom dagelijks voor het spoelen van leidingen en laat regelmatig watermonsters nemen en analyseren.

Als bezoeker moet je hierop kunnen vertrouwen. Ben je een regelmatige saunabezoeker en wil je hierover meer weten, informeer of er een legionella beheersplan is.

Deze artikelen en tips worden je aangeboden door de afdeling Risicobeheersing van Interpolis, partnerexpert van Z24. In een reeks bijdragen laten zij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl