De lage inflatie gaat op termijn weer omhoog en Europa is geen Japan. ECB-president Mario Draghi maakt zich geen zorgen over deflatie.
In december daalde de inflatie in het eurogebied naar 0,8 procent. Zonder de invloed van de bewegelijke prijzen van energie en voedsel, was het prijspeil zelfs slechts 0,7 procent hoger dan een maand eerder. Deze zogenoemde ‘kerninflatie’ was sinds de invoering van de euro in 1999 nog niet eerder zo laag.
Sommige analisten en economen vrezen dat de inflatie binnenkort negatief wordt: deflatie. Europa gaat dan Japan achterna, en moet rekening houden met een lange periode van stagnatie.
Maar ECB-president Mario Draghi denkt daar heel anders over. Tijdens zijn maandelijkse persconferentie deed de Italiaan uiterst koel over het deflatiegevaar.
Inflatie richting 2 procent
Allereerst verwacht de ECB dat de inflatie op langere termijn weer richting de gewenste 2 procent zal gaan. De komende maanden blijft de inflatie laag, maar aan de periode van lage inflatie komt uiteindelijk weer een eind.
De inflatiedaling van december 2013 kwam volgens Draghi vooral door een technische eigenaardigheid ('quirk') die maand. De prijzen van Duitse diensten werden op een andere manier voor seizoenseffecten gecorrigeerd, en alleen daardoor daalde de inflatie. Niets om je direct grote zorgen om te maken.
Japan-scenario
Het gevaar dat Europa in een Japan-scenario terecht komt ziet de ECB-president dan ook niet. Echte deflatie zoals in Japan, is volgens hem een situatie waarin de ene prijsverlaging de andere uitlokt en bedrijven en huishoudens dalende prijzen gaan verwachten en er op gaan anticiperen. Deflatie is dan een zichzelf versterkend, zichzelf voedend fenomeen, waaraan het moeilijk ontsnappen is.
Dat is niet de situatie waarin het eurogebied zich nu bevindt, denkt Draghi. Er zijn een paar eurolanden waar het prijspeil daalt, maar dat heeft eerder te maken met de noodzakelijke aanpassing van de lonen en prijzen zodat die landen weer concurrerender worden, dan met echte deflatie.
"We zitten niet in een Japan-scenario", zei Draghi donderdag. Hij gaf vier redenen voor die stelling: "Ten eerste omdat de ECB al vroeg in de crisis maatregelen heeft genomen. Ten tweede omdat de balansen van Europese bedrijven veel sterker zijn dan die van Japanse bedrijven toentertijd. Ten derde omdat de ECB de balansen van alle grote Europese banken tegen het licht gaat houden. En ten vierde omdat het Europese publiek geen deflatie verwacht, maar juist verwacht dat de inflatie op langere termijn weer richting de 2 procent gaat."
U hoort het. Niets aan de hand. Doorlopen maar.