Het is je misschien al eens overkomen. Je gaat naar een oer-Hollandse plek als De Keukenhof, de Zaanse Schans, Kinderdijk of de Amsterdamse grachten en voor je het weet kom je een jong Chinees stel tegen – compleet uitgedost in trouwjurk en -pak en met fleurig boeket in de hand.
Wacht even voordat je ze gaat feliciteren, want van een huwelijk is vandaag geen sprake.
Jaarlijks trouwen er meer dan 10 miljoen Chinese koppels. Een deel daarvan besluit naar ons land af te reizen voor zogenaamde verlovingsshoots. Duizenden euro’s worden geïnvesteerd in de foto’s die vaak al máánden voor het daadwerkelijke huwelijk worden gemaakt. De Chinese trouwmarkt was in 2015 goed voor zo’n 120 miljard euro en daar profiteren steeds meer Nederlanders van.
Evert Doorn wordt als trouwfotograaf regelmatig benaderd door Aziatische stellen die vragen om een verlovingsshoot en heeft naast zijn Nederlandse portfolio ook een Engelstalige website: weddingphotography-holland.com.
“Ik merk dat het een toenemende trend is”, aldus Doorn. “Ik denk dat het mede wordt aangewakkerd door de trouwindustrie in de Verenigde Staten, daar is een pre-wedding shoot redelijk standaard.”
Deze trends zie je overal ter wereld terug, maar de Aziaten pakken het nét iets anders aan.
Uiterlijk vertoon
Er zijn een paar grote verschillen. "Aziatische stellen willen zo'n shoot bijna altijd met hun trouwkleding doen, en zijn daarnaast ook bereid er veel meer tijd in te steken; soms een hele dag en meer budget", legt Doorn uit. Soms komen er wel zes outfits en meerdere locaties aan te pas.
"Pre-wedding shoots (of verlovingsshoots) met Nederlandse stellen zijn vaak veel korter (anderhalf, twee uur) en veel meer 'casual'." Nederlanders doen dit soort fotoreportages om foto's voor de uitnodiging te hebben of te 'wennen' aan de trouwfotograaf. De locatie doet er niet zoveel toe, de shoot op de trouwdag zelf is volgens de fotograaf veel belangrijker.
Bij de Chinezen draait het vooral om uiterlijk vertoon. "Misschien is een pre-wedding shoot voor hen nog belangrijker dan de foto's op de trouwdag zelf; die zal vaak wat traditioneler zijn en met name voor de familie", beredeneert de fotograaf. "Een pre-wedding shoot op plekken als Amsterdam, Parijs of Santorini gebruiken ze naar buiten toe als statussymbool."
Waarom Amsterdam en omstreken?
Waarom niet? Ook steden als Parijs en Londen worden (laatstgenoemde zeker na het succes van hitserie Downton Abbey) overspoelde met Chinezen die op zoek zijn naar het perfect Europese plaatje, want wat uit Europa komt, heeft de aandacht van Aziaten.
"Met name het bekende plaatje van de grachten is iets wat bezoekers van over de hele wereld aantrekt", stelt Doorn. "Voor Aziatische stellen is een stad als Amsterdam natuurlijk erg Europees en dat willen ze dan ook graag laten terugzien in de foto's."
In hun vijf redenen om voor onze hoofdstad te kiezen garandeert fotografenduo Rox en San klanten dat een wandeling langs de grachten sowieso voor een paar prachtige plaatjes zorgen.
All-in service
De fotograaf denkt dat het vooral een nieuwe generatie betreft die het budget heeft om te reizen en zo'n shoot te betalen. "De foto's zijn niet alleen voor zichzelf, maar ook om te laten zien aan hun vrienden en bekenden. Hun keuze in de leveranciers waarmee ze werken is vaak heel bewust en ze zien de fotograaf ook echt als een artiest waar ze veel respect voor hebben."
Omdat de foto's zo belangrijk zijn, zijn ze volgens Doorn ook erg bereid om mee te denken. "Ze doen de hele dag hard hun best om de shoot een succes te maken."