Ierse onderzoekers hebben een manier gevonden om het supergeleidende koolstofmateriaal grafeen te produceren in grote hoeveelheden. Tot nu toe was dat met behoud van kwaliteit nog niet mogelijk.
Dit meldt de Ierse krant The Journal. Het onderzoek is zondag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials.
Eind 2013 meldde de Britse krant Financial Times nog dat het waarschijnlijk vele jaren zou duren voordat grafeen op grote schaal beschikbaar is.
Wellicht gaat deze ontwikkeling toch sneller dan gedacht: Samsung claimde in april een grote doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek naar de toepassingen van het supergeleidende koolstofmateriaal.
Volgens de website Extreme Tech komt de commerciële productie van grafeen daarmee in zicht. De doorbraak in het Ierse onderzoek komt daar nog bij.
Nederlandse Nobelprijswinnaar
Grafeen werd 10 jaar geleden ontdekt door twee fysici van de Universiteit van Manchester, waaronder de Nederlander André Geim. Zij deden onderzoek naar de eigenschappen van het materiaal en kregen daarvoor de Nobelprijs in 2010.
Sinds de ontdekking wordt het materiaal over de hele wereld onderzocht. De eigenschappen van grafeen zijn zo uniek dat het door de onderzoekers ook wel 'wondermateriaal' wordt genoemd.
Wat maakt grafeen zo bijzonder?
Sterker dan staal
Het is één van de sterkste materialen ooit. Grafeen bestaat slechts uit een enkele laag van atomen. Maar door de structuur van kippengaas is het wel 200 keer sterker dan staal.
Buigzaam als rubber
Grafeen is flexibel. Samsung doet experimenten met transistors van grafeen. Hiermee kan de technologiereus in de toekomst flexibele displays maken op smartphones, waarmee ze bijvoorbeeld opvouwbaar kunnen worden gemaakt. Ook kan de technologie worden ingezet bij draagbare apparaten zoals smartwatches. Daarnaast is grafeen ook nog eens bestand tegen water. Het waterbestendig maken van apparaten wordt dan een stuk makkelijker.
Licht en dun
Het materiaal is transparant en zo dun en licht, dat het een grote rol kan spelen in het ontwikkelen van smartphones die niet dikker zijn dan een vel papier. Volgens de American Chemical Society is 100 gram grafeen voldoende om 28 voetbalvelden te bedekken.
Wearables
Grafeensensoren hebben de potentie om met je lichaam te communiceren. Samen met de andere eigenschappen van het materiaal maakt het grafeen interessant voor de inzet in zogenoemde wearables.
Supersmartphone-accu
Onderzoekers van de Northwestern University maakten een batterij van grafeen en siliconen. Deze accu ging meer dan een week mee en kon worden opgeladen in slechts een kwartier.
Wat kost dat?
Grafeen is één van de goedkoopste materialen om te maken. Het is maar 1 atoom dik, en wordt gemaakt uit grafiet (wat ook in potloden zit). Ook daarom is het zo'n aantrekkelijk alternatief. Samsung en de Ierse onderzoekers zijn niet de enige die de mogelijkheden van grafeen verder willen onderzoeken. Nokia, SanDisk en de Europese Unie doen bijvoorbeeld ook onderzoek naar de mogelijkheden van grafeen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl