Het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF onderzoekt de handel en wandel van Martin Schulz, de voormalig voorzitter van het Europees Parlement. Schulz is in Duitsland momenteel SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap.

Over de 61-jarige Schulz deden al enige tijd verhalen de ronde dat hij tijdens zijn periode als EP-voorzitter van 2012 tot januari dit jaar bepaalde mensen zonder goede reden promotie liet maken en onterechte bonussen toekende. Der Spiegel noemde Markus Engels, Schulz’ huidige campagneleider in Duitsland, als een van de mensen die profiteerden.

OLAF bekijkt momenteel op basis van de gegevens of een volledig fraude- en corruptieonderzoek is gerechtvaardigd. De dienst is verplicht bij een melding van mogelijke fraude een vooronderzoek in te stellen.

De begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement heeft een lange reeks vragen over de beschuldigingen gesteld aan het parlementsbestuur. Die zijn nog niet officieel beantwoord, maar bronnen rond het parlement laten weten dat vooralsnog geen onregelmatigheden zijn aangetroffen.

De regeling met Engels over onder meer reiskosten zou zijn goedgekeurd omdat die goedkoper was dan een officieel dienstverband. En rondom de promoties zou niets ongewoons aan de hand zijn.

Schulz doet het in Duitsland in de peilingen momenteel bijzonder goed. Hij ligt zelfs voor op zittend bondskanselier Angela Merkel (CDU). De voorzitter van de controlecommissie van het EU-parlement, Ingeborg Grässle, is een partijgenoot van Merkel.

Lees ook het profiel dat Thomas Moerman schreef van Martin Schulz, een doorgewinterd politicus in Brussel, maar iemand die nog nooit iets gedaan heeft in de nationale politiek van Duitsland.