Schijnzelfstandige zzp’ers in de zorg raken massaal hun VAR-verklaring kwijt. Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl, legt uit hoe je dat kunt voorkomen of, als het al zover is, op kunt lossen.
In het begrotingsakkoord is de zelfstandigeaftrek met rust gelaten. Veel zzp’ers zijn opgelucht, want dat scheelt toch weer mooi een paar tientjes per maand. Echter in datzelfde akkoord is aangekondigd dat schijnzelfstandigheid zal worden aangepakt.
Afgelopen weken zijn de eerste stappen gezet door bij 250 zzp’ers in de zorg hun VAR verklaring in te trekken. Dit zal niet de eerste actie zijn van de Belastingdienst: binnen de IT en juridische dienstverlening werken veel zzp’ers al jaren voor dezelfde bemiddelaar met een VAR WUO die tot nu toe elk jaar automatisch verlengd werd.
Wanneer ben je schijnzelfstandig?
Om jezelf zelfstandig ondernemer te kunnen noemen en een VAR WUO te ontvangen, moet je aan een aantal criteria voldoen. Deze criteria zijn onder meer:
- Zorg voor diverse opdrachtgevers, voor onbepaalde tijd bij één opdrachtgever werken is een basis die behoort bij een werknemerssituatie.
- Er mag geen gezagsverhouding zijn – bepaalt jouw opdrachtgever voor 100% hoe je bepaalde werkzaamheden moet uitvoeren en heb je zelf geen invloed, dan past dat niet bij zelfstandigheid.
- Als zzp’er loop je risico: werk je via een bemiddelaar en loopt die bemiddelaar het risico dan ben je geen zelfstandig ondernemer.
- Mag je zelf voor vervanging zorgen of regelt de bemiddelaar dat? Als je zelf geen inspraak hebt dan past dat niet bij zelfstandig ondernemerschap.
- Streef naar een behoorlijke winst, op het randje van de fiscale voordelen ondernemen, wekt argwaan bij de fiscus.
Het is dus erg belangrijk om contracten met bemiddelingsbureau’s goed door te lezen en daarbij af te wegen of deze regels de zelfstandigheid beperken.
Mocht dit zo zijn, dan is het van belang om naast de opdrachten via dit bureau óók zelf actief opdrachten te zoeken. Zorg voor een website, visitekaartjes en briefpapier, ga langs netwerkbijeenkomsten, reageer op opdrachten enzovoorts. Bewaar overal kopieën van, zodat je de Belastingdienst kunt laten zien dat je jezelf als zelfstandige presenteert. Wanneer je jouw opdrachten enkel via het tussenbureau krijgt dan is het aan te raden om een andere oplossing te zoeken.
Wat is de oplossing?
Ben jij jouw VAR kwijtgeraakt dan zou je kunnen overwegen om een zogenaamde declarabele uren BV (DUBV) te starten. Je komt dan in dienst van jouw eigen BV en kunt de opdracht zonder VAR doorzetten.
Martijn Pennekamp is oprichter van startersplatform www.ikwordzzper.nl. Tijdens de Freelancer Of The Year verkiezing verschijnen zijn columns op Z24. Bekijk hier de actuele stand van de FOTY-verkiezing. Ook meedoen?Schrijf je in en maak kans op het prijzenpakket ter waarde van 50 duizend euro. (Z24 is mediapartner van de FOTY-verkiezing).
Lees ook
VAR-verklaring bezorgt startende ondernemers hoofdpijn
Vijf vragen over de VAR-verklaring
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl