De bezorgdienst voor maaltijdboxen Marley Spoon maakte deze week een logistieke aanpassing bekend: de foodbox wordt vanaf woensdag geleverd zónder doos.

Het bedrijf dat pakketten met maaltijden om zelf te koken levert, stapt over op herbruikbare koelboxen. Voor de levering van ingrediënten op doordeweekse avonden in Nederland  is Marley Spoon een samenwerking gestart met PostNL.

Het past helemaal in het streven van het bedrijf om minder verpakkingsafval te produceren en zo minder milieubelasting te hoeven betalen. Naar verwachting zal Marley Spoon hiermee 97.000 kilo papier besparen in een jaar. Ofwel: ruim 1.600 bomen per jaar.

Tot begin deze week gebruikte Marley Spoon alleen FSC-gecertificeerde kartonnen dozen van ten minste 60 procent gerecycled materiaal. De koelboxen van PostNL kunnen wel driehonderd tot vijfhonderd keer gebruikt worden.

De koelbox werd ontworpen door de pakketdienst van PostNL en is voorzien van duurzame koelelementen die ervoor zorgen dat de producten vers blijven. Bij de aflevering ontvangt de klant de zakken met ingrediënten en de receptkaarten, de herbruikbare koelbox neemt de bezorger weer mee naar het magazijn.

Hoe pakken de belangrijkste concurrenten van MarleySpoon het aan?

HelloFresh

De HelloFresh Box wordt nog altijd geleverd in een gerecyclede box. Naar eigen zeggen gebruikt het bedrijf alleen niet-recyclebaar verpakkingsmateriaal als dit de kwaliteit van de losse producten ten goede komt.

In tegenstelling tot Marley Spoon, dat tot deze week samenwerkte met bezorger Leen Merkens uit Nieuwegein en nu dus PostNL, heeft HelloFresh de distributie in eigen hand genomen. Eerder had het bedrijf de logistiek uitbesteed, maar daarna koos HelloFresh voor eigen koelwagens om de versheid en kwaliteit van de producten te garanderen.

Het voordeel is dat HelloFresh op deze manier kan experimenteren met duurzamer vervoer, zoals pilots met CO2-neutrale fietsbezorging en bezorgbusjes voorzien van koelsystemen op zonne-energie.

Allerhande Box

Albert Heijn gebruikt ook een kartonnen doos, maar zet in haar verkooptactiek minder in op duurzaamheid en meer op gemak. Er is bij de Allerhande Box dan maar weinig informatie te vinden gerecycled karton en duurzame oplossingen.

Ook Albert Heijn heeft de distributie in eigen hand en er zit geen statiegeld op de doos. Wel kunnen klanten de kartonnen doos teruggeven aan de bezorger bij een volgende bestelling.

LEES OOK: Boodschappen thuis laten bezorgen: dit zijn de opties