St. Patrick’s Day? Nee, het is Arthur’s Day! Deze jaarlijkse lofzang op bier is ooit in het leven geroepen door marketinggoeroes van Guinness in 2009 om het 250e jubileum te vieren. Helaas voor Guinness is het evenement uit de hand gelopen.

Het leger aan critici van Arthur’s Day wordt steeds groter. Journalist en politiek activist Eamonn McCann is één van deze critici. Hij vindt het evenement beschamend.

“De mensen die het feest trekt hebben geen respect meer voor de Ierse cultuur en muziek. Ze maken alleen zichzelf belachelijk met hun nepgelach, terwijl ze alleen maar meer willen zuipen”, schrijft hij in zijn column in The Belfast Telegraph.

Glas heffen op Arthur

Tijdens St. Arthur’s Day wordt iedereen opgeroepen om precies om 17.59 uur in de kroeg te zijn en een glas te heffen op Arthur Guinness, de oprichter van de bekende Ierse bierbrouwerij. Met name jongeren die hun grens niet kennen en alcoholisten slaan hun slag. Het straatbeeld in Ierland zag donderdag bol van de  dronkaards. Ambulances hadden 30 procent meer werk dan normaal, zo schrijft The New York  Times.

Diageo, de multinational die eigenaar is van het Guinnessmerk, vindt dat Arthur’s Day de Ierse tradities in stand houdt. “We vieren juist drie aspecten uit de Ierse cultuur: Guinness, de kroeg en muziek.” Ook roept het bedrijf mensen op hun stad zwart te verven, de kleur van het bier. Diageo noemt de dag een ”noemenswaardige viering voor degenen die dingen bereiken”.

Muzikanten boos

Ondanks dat de groep Ieren die zich voor het evenement schaamt steeds groter wordt, wil Diageo met dit evenement nu ook toeristen trekken. Er treden verschillende muzikanten op, van bekende artiesten tot beginnende bandjes en singer-songwriters. Er zijn dit jaar 1000 muzikanten geboekt op 500 verschillende locaties.

Maar zelfs onder de Ierse muzikanten  heerst er steeds meer onrust en kritiek  over Arthur’s Day. De bekende Ierse folkzanger Christy Moore noemt de dag “Arthur’s Alcoholiday” en zet vraagtekens achter de promotie van alcohol als symbool van Ierse cultuur.

Mike Scott, oprichter van The Waterboys en Steve Wall, frontman van The Stunning, doen ook mee aan een boycot.
“Mijn stad zwart verven? Mijn stad is al zwart geverfd met werkeloosheid, schietpartijen, economische depressie en een gebrek aan betaalde optredens”, schrijft Wall op zijn Facebookpagina. “Nee bedankt Diageo, ga je eigen stad maar zwart verven.”

Steeds meer tegengeluiden

Ook waarschuwen politici en gezondheidsorganisaties voor de gevolgen van Arthur’s Day, met name omdat alcohol al zo goedkoop is geworden in Ierland de laatste paar jaar en jongeren het makkelijk en overal kunnen krijgen. Hierdoor komt comazuipen veelvuldig voor. De toon is gezet. Arthur’s Day krijgt steeds meer een nare bijsmaak.

Ondanks het grote publieke debat rond dit evenement is Diageo niet van plan om ermee te stoppen. “We duwen niemand Guinness door de strot (…). Zolang het grote publiek achter het event staat, blijven wij het draaien”, zegt een woordvoerder. Maar als het publieke debat aanhoudt, is de kater het misschien niet waard.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl