Stemmen kan vandaag ook op een onbewoond eiland.

Vereniging Natuurmonumenten heeft een stembureau neergezet op de Marker Wadden, eilanden die momenteel worden opgespoten door Boskalis in het Markermeer.

De eilandengroep moet de waterkwaliteit verbeteren en het gebied aantrekkelijker maken voor dieren en recreanten. Door de indijking is het Markermeer namelijk volgelopen met slib, waardoor vissen, algen, plankton en andere waterdieren verstikken.

De eilanden moeten het evenwicht herstellen. Het is een van de grootste natuurherstelprojecten in West-Europa.

Vanaf 2018 zijn de Marker Wadden open voor publiek, maar natuurliefhebbers kunnen op deze verkiezingsdag alvast een sneak preview krijgen. Voor niets.

Ik pakte de boot vanaf Lelystad om te stemmen op de Marker Wadden. En ik was niet de enige.


Geen stembureau, maar een stemboot! Even na negenen stap ik uit de bus bij Bataviahaven, klaar voor de overtocht.


Maar de eerste boot met 250 mensen blijkt al vol. Er is grote belangstelling voor een dagje Marker Wadden. "Als de opkomst overal zo is, gaan we richting de 100 procent", zegt een oudere man naast mij in de rij die uit Zoetermeer is gekomen.


Geen nood, de stemming in de rij is opperbest. Met zo'n tweehonderd man wachten we in het ochtendzonnetje op de kade. "Vroeger praatte je met elkaar in een NS-coupé, nu doen we dat hier in de rij", merkt iemand op. Het gehalte aan windjacks, wandelschoenen en dagrugzakken is hoog.


Gelukkig wordt er een extra boot ingezet. Na een uur wachten kunnen we het water op en drie kwartier later zijn de eilanden in zicht.


En nog even voor duidelijkheid: hier liggen de Marker Wadden.


"Hartelijk welkom op de Marker Wadden! Wat leuk dat u hier komt stemmen", roept een enthousiaste medewerker van Natuurmonumenten. "U bent zeker niet de enige."


Er staat een flinke rij voor het stembureau, dat op een ponton is ingericht. Gelukkig is er gratis koffie.


Dit is ongetwijfeld het enige stembureau in Nederland met deze bordencombinatie. Een grappenmaker in de rij vindt dat er eigenlijk een andere tekst had moeten staan: "Politiek, levensgevaarlijk drijfzand."


Een vrijwilliger van Natuurmonumenten geeft spontaan uitleg over de Marker Wadden na een vraag van een bezoeker. Hij pakt een boormachine, schroeft een bord los en wijst dingen aan op de kaart.


Op het hoofdeiland komt uiteindelijk 12 kilometer aan wandelroutes. Dagjesmensen kunnen aanmeren met hun eigen boot in de jachthaven of gebruikmaken van de pendeldienst die er waarschijnlijk komt. Daarover voert Natuurmonumenten momenteel gesprekken. En voor de geïnteresseerden: er komt ook een toiletgebouw.


Stemfie!


Naast het hoofdeiland worden er nog vier andere eilanden opgespoten. Het hele project moet in 2020 zijn afgerond.


De totale kosten van het project bij Lelystad bedragen 75 miljoen euro. Daarvan komt 22 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Het Rijk, de provincies Flevoland en Noord-Holland, fondsen en banken leggen de rest bij.


Het eerste eiland was in september 2016 klaar, de tweede wordt komende zomer opgeleverd. De archipel wordt uiteindelijk zo’n 1000 hectare groot. Dat is ongeveer de helft van de binnenstad van Amsterdam.


Na een uur rondwandelen pak ik de boot terug. De Marker Wadden zijn nu nog een bult zand, maar binnen een paar jaar moeten de eilanden begroeid zijn met riet, lisdodde en andere planten. Dan kom ik zeker terug.


LEES OOK: 17 opvallende foto’s van lijsttrekkers die (proberen te) stemmen