- Topman Mark Zuckerberg van Meta heeft aangekondigd te stoppen met feitenchecks door derde partijen op social media platforms van het bedrijf in de VS.
- Volgens Zuckerberg leidden de feitenchecks tot censuur.
- Ook McDonald’s kondigde het terugdraaien van een maatregel aan. De fastfoodketen schroeft het diversiteitsbeleid voor hogergeplaatste functies terug.
- Lees ook: Europese rechter: Facebook en Instagram mogen informatie over geaardheid mensen niet gebruiken voor gerichte advertenties
Het socialemediabedrijf Meta stopt in de Verenigde Staten met feitenchecks door experts, op berichten die zich snel verspreiden op Facebook of Instagram. Volgens topman Mark Zuckerberg waren die checks door onafhankelijke organisaties goed bedoeld, maar leiden ze te vaak tot vormen van censuur.
Meta wil in plaats van onafhankelijke factcheckers een systeem optuigen als dat van X, het voormalige Twitter. Na de overname van dat platform door Elon Musk kwam een functie die andere gebruikers de mogelijkheid geeft om commentaar te leveren bij mogelijk misleidende berichten op X.
Meta, dat toen nog Facebook heette, zette eind 2016 een systeem op met factchecks door derde partijen. Dat gebeurde na een storm aan kritiek op Facebook omdat via sociale media nepnieuws rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen zich snel verspreidde.
Onder andere het internationale persbureau AFP doet veel van dit soort controles, waarna berichten gelabeld kunnen worden als nepnieuws of minder snel verspreid worden.
Nu stopt Meta in de VS met die praktijk omdat "experts, zoals iedereen, hun eigen vooringenomenheid en perspectieven hebben", schrijft Joel Kaplan, de nieuwe directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, in een blogpost.
"Dit was te zien aan de keuzes die sommigen maakten over wat gecheckt moest worden en hoe. Na verloop van tijd leidde dat tot te veel berichten die op feiten werden gecheckt terwijl mensen begrepen dat het om legitieme politieke uitingen of discussies gingen."
Het is niet direct duidelijk wat de beslissing betekent voor de content van die Facebook in Europa aanbiedt.
Trump hekelde factcheck-programma
Donald Trump, die binnenkort aantreedt als president van de VS, hekelde in het verleden meermaals het beleid van Meta om nepnieuws tegen te gaan. De Republikein beweerde dat Facebook speciaal beleid tegen hem voerde.
Nu lijkt Meta een koers te willen varen die Trump minder aanstootgevend vindt. Zuckerberg dineerde in november met de aanstaande president. Deze week werd bekend dat een bekende bondgenoot van Trump, topman Dana White van vechtsportbedrijf UFC, in de raad van bestuur van Meta komt.
Meta kondigde ook aan dat het bedrijf minder op geautomatiseerde systemen wil leunen bij het schrappen van berichten die tegen de regels van het socialemediabedrijf ingaan. Ook verhuizen de afdelingen die in de VS werken aan de veiligheid en betrouwbaarheid van Meta's platforms van Californië naar Texas.
McDonald's schroeft diversiteitsbeleid terug
Meta is niet het enige bedrijf dat terugkomt op maatregelen waar Trump niet veel mee op heeft. Dinsdag werd bekend dat McDonald's het aantal initiatieven rond diversiteit terugschroeft, net als andere Amerikaanse bedrijven, zoals motorfabrikant Harley-Davison en whiskymaker Brown-Forman, bekend van Jack Daniels.
McDonald's schrapt specifieke doelen voor diversiteit bij hogergeplaatste functies. Trump heeft meerdere keren laten blijken weinig op te hebben met diversiteitsbeleid. Zo heeft hij onder meer gezegd een einde te willen maken aan diversiteits-, gelijkheids- en inclusieprogramma's van overheidsinstellingen die door de federale overheid gefinancierd worden.
Ook de conservatieve activist Robby Starbuck voerde campagne om een einde te maken aan diversiteits- en inclusieprogramma's bij bedrijven.