- Mark Zuckerberg heeft Facebook door een financieel succesvol decennium geloodst.
- Ondanks dat succes werd het decennium steeds meer gekenmerkt door schandalen en hoorzittingen van het Congres.
- Zuckerberg en zijn bedrijf, dat nu de nieuwe naam Meta draagt, worden door het publiek en wetgevers kritisch gevolgd.
Mark Zuckerberg, CEO en mede-oprichter van Facebook, hield het afgelopen decennium toezicht op de groei van Facebook in het dagelijks leven. Van de beursgang van het bedrijf in 2012 tot de aankoop van Instagram en WhatsApp bleef het succesvol, waardoor Zuckerberg een van de rijkste mensen ter wereld werd.
Maar het afgelopen decennium zat ook vol schandalen en beschuldigingen, waaronder een psychologisch experiment dat werd uitgevoerd op 70.000 onwetende Facebook-gebruikers. Facebook onderzocht hoe veranderingen in de nieuwsfeed hun mentale gezondheid kon beïnvloeden.
Het bedrijf kreeg steeds meer te maken met wat zijn achilleshiel is geworden: desinformatie, privacy, problemen met het modereren van inhoud, beschuldigingen van concurrentiebeperkend gedrag en de gevolgen voor het buitenland.
Hier zijn enkele van de meest in het oog springende schandalen waarbij Facebook, nu bekend als Meta, in de afgelopen tien jaar betrokken was.
De 16 grootste schandalen van Mark Zuckerberg
De 16 grootste schandalen van Mark Zuckerberg
-
1. In 2013 probeerde een hacker met goede bedoelingen een veiligheidslek te melden bij Facebook. Toen niemand daarop reageerde, hackte hij Mark Zuckerbergs account en postte hij de bug op zijn tijdlijn.
Bron: The Washington Post. Foto: Getty Images/ Hero Images
-
2. In 2014 werd Facebook bekritiseerd, omdat het in 2012 psychologische test deed op 70.000 deelnemers die daar geen toestemming voor hadden gegeven. Het bedrijf verwijderde bepaalde woorden van hun tijdlijnen om te testen hoe ze hierop reageerden.
Bron: The Guardian. Foto: Shu Zhang/Reuters
-
3. Het bedrijf lag flink onder vuur voor het verspreiden van misinformatie rondom de presidentiële verkiezingen van 2016. Dit werd aangedikt nadat Buzzfeed aantoonde dat foutieve nieuwsberichten beter presteerden dan echt nieuws. Zuckerberg plaatste excuses op Facebook en beloofde beterschap.
Bron: Facebook, Buzzfeed. Foto: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images
-
4. In 2018 kwam het Cambridge Analytica-schandaal naar buiten. Dat Britse data-analysebedrijf had gegevens van miljoenen Facebookgebruikers op onrechtmatige manier verkregen en gebruikt voor het gericht bereiken van mensen met reclames gedurende de verkiezingen in 2016.
Bron: Business Insider. Foto: Andrew Harnik/AP
-
Zuckerberg getuigde in 2018 voor het Amerikaanse Congres in een verhitte hoorzitting over onder meer het Cambridge Analytica-schandaal. WhatsApp-medeoprichter Brian Acton startte ook de #deletefacebook-beweging.
Bron: The Guardian. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
-
5. 2018 markeert ook een van Facebooks zwartste pagina’s uit de geschiedenis van het bedrijf. Rapporten toonden aan dat het platform door het leger in Myanmar werd gebruikt om genocide tegen de Rohingya-minderheid aan te zetten.
Facebook heeft sindsdien gezegd dat het meer had moeten doen om het te stoppen.
Bron: The New York Times. Foto: Reuters
-
6. In 2019 legde de Amerikaanse waakhond FTC Facebook een boete op van 5 miljard dollar wegens schendingen van de privacy van gebruikers. Het was destijds de hoogste boete ooit voor een techbedrijf.
Bron: Business Insider. Foto: AP Photo/Susan Walsh
-
7. Facebook kondigde zijn plannen aan om een cryptocurrency genaamd Libra te lanceren. In oktober van dat jaar getuigde Zuckerberg opnieuw voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden over de financiële gevolgen en regelgeving over de cryptocurrency.
Bron: Business Insider. Foto: Susan Walsh/AP Images
-
8. In november 2019 gaf een app-ontwikkelaar meer dan 4.000 pagina’s interne Facebook-documenten van een rechtszaak vrij. Daaruit bleek hoe het bedrijf de toegang van ontwikkelaars tot gegevens afsneed, van plan was om locaties van Android-gebruikers te volgen en overwoog om ontwikkelaars te laten betalen voor toegang tot gebruikersgegevens.
Bron: Business Insider. Foto: Getty
-
9. Diezelfde maand meldden BuzzFeed en Bloomberg dat Facebook in de tweede helft van 2016 probeerde om de voorganger van TikTok, Musical.ly, te kopen. De interesse van het bedrijf in de Chinese app trok de aandacht in het licht van de recente kritiek van Zuckerberg op de app.
Bron: Business Insider, Business Insider. Afbeelding: Musical.ly
-
10. Facebook kondigt in januari 2020 aan dat het de advertenties van politici op zijn platforms niet op feiten zal controleren. Daardoor kunnen zij berichten publiceren die mogelijk verkeerde informatie bevatten. Dat beloofde niet veel goeds toen de verkiezingen naderden.
Bron: Business Insider. Foto: GERARD JULIEN/AFP/Getty Images
-
11. Zuckerberg zegt dat hij de post van toenmalig president Trump met de tekst “when the looting starts, the shooting starts” niet zal verwijderen met het oog op het nieuwe beleid belangrijke mensen vrij te stellen van inhoudsregels. Dit zet Facebook-adverteerders aan tot een boycot.
Bron: Business Insider. Foto: Win McNamee/Getty Images
-
12. Zuckerberg verschijnt in juli 2020 in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres over mededingingsrecht, samen met de CEO’s van Amazon, Apple en Google-moederbedrijf Alphabet. Wetgevers concluderen later dat alle vier de bedrijven monopolies zijn en gereguleerd moeten worden.
Bron: Business Insider. Foto: Graeme Jennings – Pool/Getty Images/MANDEL NGAN/POOL/AFP via Getty Images/Business Insider
-
13. Sophie Zhang, datawetenschapper bij Facebook die later klokkenluider werd, komt in september 2020 naar buiten met de beschuldiging dat het bedrijf politieke manipulatie door buitenlandse regeringen niet heeft tegengehouden.
Zij zou later in 2021 voor Britse wetgevers getuigen over haar beweringen.
Bron: Business Insider. Foto: CNN
-
14. Relschoppers die deelnamen aan de oproer in het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 blijken zich voorafgaand aan het evenement te hebben georganiseerd via Facebook, evenals op andere platforms. Zuckerberg en de CEO’s van Google en Twitter zouden later in maart voor het Congres getuigen over desinformatie.
Bron: Business Insider. Foto: Brent Stirton/Getty Images
-
15. Facebooks Oversight Board bekritiseert het bedrijf in mei 2021 voor het ontlopen van zijn verantwoordelijkheden bij de schorsing van Donald Trump.
Een van de bestuursleden stelt dat Facebook “lui” was door de beslissing naar het bestuur door te schuiven in plaats van zijn eigen regels te bepalen.
Bron: Business Insider. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images
-
16. In wat misschien wel het ergste pr-nachtmerrie is voor Zuckerberg sinds het Cambridge Analytica-schandaal, deelt een voormalige Facebook-werknemer in september 2021 interne documenten met The Wall Street Journal.
De documenten belichten de bezorgdheid van werknemers over de praktijken van het bedrijf, en het feit dat het management de bezwaren terzijde schuift ten gunste van groei en winst.
Foto: REUTERS/Henry Nicholls
-
Frances Haugen getuigde later voor het Congres dat Facebook winst boven de veiligheid van mensen stelt en gereguleerd moet worden.
De documenten, bekend als de Facebook Papers, zijn sindsdien gedeeld met meer nieuwsbronnen, waarbij regelmatig nieuwe onthullingen opdoken.
Foto: Matt McClain-Pool/Getty Images
-
Meer lezen over Facebook? Check deze artikelen ook eens:
- Facebook gaat stoppen met gezichtsherkenning en verwijdert data van meer dan een miljard mensen
- Balen voor Zuckerberg: er is al een bedrijf dat Meta heet – de eigenaar wil afstand van de naam doen voor $20 miljoen
- Voormalige topman van Google zegt dat de metaverse van Facebook waarschijnlijk ‘niet goed is voor de menselijke samenleving’
- Trump is verbannen van Facebook en Twitter, maar experts zeggen dat hij ze niet meer nodig heeft om weer president te worden
- ‘De machtigste persoon die ooit op aarde rondliep’: hoe de wurggreep van Mark Zuckerberg op Facebook het bedrijf in gevaar kan brengen