Toen CEO Mark Zuckerberg van Facebook vorige week de plannen voor zijn cryptomunt Libra toelichtte in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hielden de meeste mensen zich met de inhoud van zijn betoog bezig. Maar anderen keken vooral naar zijn haar.

Het Democratische Congreslid Katie Porter stak zelfs tijdens de hoorzitting de draak met zijn korte kapsel.

Een Twitteraar wees erop dat de opvallende coupe van Zuckerberg weleens te maken zou kunnen hebben met zijn fascinatie voor de Romeinse keizer Augustus.

In 2018 vertelde Zuckerberg aan de New Yorker over zijn bewondering voor de keizer. Hij ging zelfs met zijn vrouw naar Rome voor hun huwelijksreis. “Mijn vrouw lachte me uit en zei dat het leek alsof we met z’n drieën op reis waren: ik, zij en Augustus. Mijn foto’s bestonden vooral uit verschillende beelden van Augustus.”

Zuckerberg en zijn vrouw hebben zelfs een van hun dochters August genoemd.

Die fascinatie verklaart misschien waarom de haarstijl van Zuckerberg zo lijkt op die van Augustus en Julius Caesar, een van de voorgangers van keizer Augustus.

Julius Caesar statue

Foto: Hilverd Reker/Flickr

Augustus was de achterneef van Caesar. Omdat Caesar zelf geen wettige zoon had, nam hij Augustus onder zijn vleugels. Caesar adopteerde hem bij testament als zijn zoon en benoemde hem tot zijn enige erfgenaam.

augustus

Foto: Wikimedia Commons

Augustus was de eerste echte keizer van het Romeinse Rijk en regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Christus. Hij werd geboren als Gaius Octavius en was de belangrijkste erfgenaam van Julius Caesar. In de machtsstrijd die volgde op de moord op Caesar sloot hij eerst een bondgenootschap met Marcus Antonius en Marcus Lepidus, het zogeheten tweede triumviraat.

Maar Lepidus werd al snel verbannen en zijn overgebleven rivaal Marcus Antonius kreeg een affaire met de Egyptische koningin Cleopatra. In 32 voor Christus gaf de Senaat hem toestemming om oorlog te voeren tegen Antonius. Nadat Augustus de legers van Antonius en Cleopatra had verslagen kon hij een alleenheerschappij vestigen.

Pas toen veranderde zijn naam van Gaius Octavius in de eretitel Augustus, dat verhevene betekent. Maar toch stelde hij zich vrij bescheiden op, want hij liet zich 'princeps' noemen, oftewel eerste burger. Tijdens de veertig jaar die Augustus aan de macht was, brak een periode van relatieve vrede en voorspoed aan in het Romeinse Rijk na een eeuw van voortdurende burgeroorlogen.

Keizer Augustus overleed uiteindelijk op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van diarree. Hij werd opgevolgd door zijn adoptiezoon Tiberius.

Zuckerberg zei vorig jaar tegen The New Yorker dat hij gefascineerd is door de geschiedenis van het Romeinse Rijk en dan vooral de rol van keizer Augustus daarin: “Je hebt al die goede, slechte en complexe figuren, maar ik denk dat Augustus de meest fascinerende is. Het komt erop neer dat hij door een harde aanpak tweehonderd jaar wereldvrede heeft weten te bewerkstelligen."

Facebook heeft nog niet gereageerd op vragen van Business Insider of het kapsel van CEO Mark Zuckerberg een eerbetoon is aan de door hem zo bewonderde Augustus.

Lees meer: