In een profiel van Facebooks topman Mark Zuckerberg dat het blad The New Yorker recent publiceerde, staat een veelzeggende opmerking van operationeel directeur Sheryl Sandberg over Zuckerberg:

“Als Mark een toespraak houdt voor het bedrijf, zegt hij af en toe zoiets als: ‘Ik heb nog nooit ergens anders gewerkt, maar volgens Sheryl…. ‘”

Zuckerberg is 34 jaar en richtte Facebook op toen hij nog studeerde. In het profiel van The New Yorker wordt opgemerkt dat hij het hele bedrijf zo heeft ingericht, dat hij zelf op zijn gemak is.

Zo wordt Facebook gekenmerkt door de kleur blauw, omdat Zuckerberg kleurenblind is en blauw het duidelijkst kan zien.

Hoewel Zuckerberg een extreem voorbeeld is, roept de anekdote van Sandberg de vraag op of het nu goed voor je is om je carrière op één plek op te bouwen of niet. Die vraag stelden we aan twee deskundigen.

Omring jezelf met mensen die anders denken

Jaime Klein heeft een HR-bedrijf en zegt dat het voor een onderneming zeker voordelen heeft om lang dezelfde directeur te hebben. De bedrijfscultuur is bijvoorbeeld heel stabiel en de directeur heeft veel kennis van het bedrijf. Daarnaast zijn medewerkers vaak tijdelijk minder productief als een bedrijf van directeur wisselt.

Toch heeft het ook nadelen. "Er komen minder nieuwe ideeën binnen", zegt Klein. "We zijn geneigd onszelf te omringen met mensen die op ons lijken." Daardoor worden er maar weinig mensen met een nieuw en verrassend perspectief aangenomen.

Daar is gelukkig een oplossing voor, zeggen Klein en arbeidsmarktdeskundige Erica Keswin: je kunt als CEO mensen aannemen met een andere achtergrond. Het lijkt erop dat Zuckerberg dat heeft gedaan door Sandberg aan te nemen, die bij Google heeft gewerkt en ervaring heeft in de politiek.

"Je moet heel sterk in je schoenen staan om je eigen gebreken te zien", zegt Keswin. En helemaal om vervolgens mensen aan te nemen die jouw zwakke punten compenseren.

Klein noemt het proces kruisbestuiving. Nieuwe leidinggevenden komen van buiten het bedrijf met innovatieve ideeën; de huidige leidinggevenden weten hoe ze die moeten implementeren in het bedrijf.

Keswin heeft nog een ander idee voor CEO's die al lang op hun plek zitten: leg contact met anderen die ook op topposities zitten.  Zij kunnen je dan feedback geven over je manier van leidinggeven en jij kunt aan hen vragen hoe ze omgaan met bepaalde uitdagingen.

Wissel af en toe eens van baan en bedrijf

En voor mensen die geen CEO zijn, maar al wel ontzettend lang bij hetzelfde bedrijf werken, heeft Keswin ook een tip. Zoek uitdagingen binnen je bedrijf, zodat je blijft leren. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je graag wil meewerken aan projecten bij andere afdelingen.

"Zo word je ook een stuk waardevoller voor het bedrijf, je hebt meer overzicht en kunt beter samenwerken met verschillende afdelingen", zegt Keswin.

Klein denkt dat het juist verstandig is om af en toe bij een ander bedrijf te gaan werken, omdat je bij ieder bedrijf nieuwe dingen leert. "Als je het gevoel hebt dat je tot meer in staat bent, zou dit kunnen helpen", zegt ze.

En het kan ook helpen om eens voor een andere baas te werken. "Die heeft nieuwe ideeën, andere technieken om jou te begeleiden en nieuwe manieren om mensen zich te laten ontwikkelen."

Vaak hoef je ook helemaal niet zo diep na te denken over de beslissing om voor een ander bedrijf te kiezen, zegt Klein. "Iedereen weet diep in z'n hart wel wanneer het tijd is om te vertrekken."

LEES OOK: Deze 3 vragen moet je altijd in het achterhoofd hebben bij sollicitaties, aldus Jeff Bezos