De bazen van de vier Amerikaanse techreuzen Amazon, Apple, Facebook en Google treden woensdag op bij een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.
Amerikaanse wetgevers doen onderzoek naar de marktdominantie van de techreuzen.
Facebook-topman Mark Zuckerberg zal aanvoeren dat China ook grote internetreuzen heeft en Jeff Bezos van Amazon stelt dat er genoeg concurrentie is.
Topman Mark Zuckerberg van Facebook zal het socialemediabedrijf woensdag verdedigen voor een hoorzitting van het Amerikaanse Congres door te zeggen dat het wordt geconfronteerd met intense concurrentie. Hij wijst ook op de groei van China als een internetsupermacht.
De schriftelijke getuigenis van Zuckerberg, die dinsdag openbaar werd gemaakt, stelt dat Facebook op de Amerikaanse manier succesvol is geworden door met niets te beginnen en producten te leveren die mensen waardevol vinden.
“We concurreren tegen de bedrijven die op deze hoorzitting verschijnen, plus vele anderen die advertenties verkopen en mensen verbinden. We concurreren ook wereldwijd, inclusief tegen bedrijven die toegang hebben tot markten waar wij niet zijn”, zal Zuckerberg tegen een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zeggen.
De commissie onderzoekt de omvang van de ondernemingen die ervan verdacht worden hun machtspositie in de sector te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen. Ook topmannen van Amazon, Google en Apple worden gehoord.
Zuckerberg wijst op concurrentie van Chinese techreuzen
Zuckerberg zal overnames door Facebook verdedigen door te zeggen dat het socialemediaplatform bedrijven zoals WhatsApp en Instagram heeft helpen groeien. Beiden zijn eigendom van Facebook.
Hij gaat de commissieleden ook herinneren aan de concurrentiedreiging waarmee Amerikaanse technologiebedrijven vanuit China worden geconfronteerd, en zegt dat het Aziatische land een "eigen versie van internet bouwt die is gericht op zeer verschillende ideeën en dat ze hun visie naar andere landen exporteren."
Zuckerberg hernieuwde ook de oproep van Facebook tot overheidsregulering. Hij heeft eerder opgeroepen tot meer wetten op gebieden waar het bedrijf is bekritiseerd, zoals schadelijke inhoud op sociale media, verkiezingsintegriteit en privacy.
Bezos: grote bedrijven zijn nuttig
Ook topman Jeff Bezos van Amazon heeft al van zich laten horen. Hij benadrukt dat zijn bedrijf een klein deel van de totale retailmarkt inneemt en concurreert met retailers zoals supermarktgigant Walmart, die twee keer zo groot is.
In algemene zin is er volgens Bezos altijd plaats voor zowel kleine als grote bedrijven. "Kleine bedrijven kunnen bepaalde dingen gewoon niet doen, hoe goed je als ondernemer ook bent, het gaat je niet lukken om een Boeing 787 in je garage te bouwen."
Bezos zegt ook dat het coronavirus een boost heeft gegeven aan e-commercebedrijven over het hele spectrum en niet alleen aan Amazon.
Hij heeft er geen probleem mee dat Amazon onder de loep wordt genomen, maar slaat ook een uitdagende toon aan. "Als je in de spiegel kijkt, de kritiek beoordeelt en nog steeds gelooft dat je het goede doet, zou geen enkele kracht ter wereld je moeten kunnen bewegen."