- Mark Rutte wordt definitief de nieuwe baas van de NAVO, nu tegenkandidaat Klaus Iohannis zich heeft teruggetrokken.
- Als secretaris-generaal krijgt Rutte drie belangrijke taken: voorzitter van de belangrijkste commissies, eerste woordvoerder en hoofd van de Internationale Staf.
- Rutte gaat bij het militaire bondgenootschap ruim 3 ton netto per jaar verdienen, drie keer meer dan als premier.
- Lees ook: Mark Rutte wilde als kind concertpianist worden, maar werd de langstzittende premier van Nederland: een overzicht
Demissionair premier Mark Rutte wordt definitief de nieuwe baas van de NAVO, nu de Roemeense tegenkandidaat Klaus Iohannis zich heeft teruggetrokken. Iohannis was de enige andere kandidaat, maar die werd alleen nog gesteund door zijn eigen land.
Vooral de Hongaarse premier Viktor Orbán stribbelde lang tegen bij de benoeming van Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, maar hij ging eerder deze week overstag.
Als er geen onverwachte dingen meer gebeuren zal Rutte op 1 oktober aantreden als opvolger van de Noor Jens Stoltenberg. Hij wordt dan de vierde Nederlander die het militaire bondgenootschap gaat leiden. Jaap de Hoop Scheffer was van 2004 tot 2009 de laatste.
De drie belangrijkste taken van Rutte
Als secretaris-generaal van de NAVO wordt Rutte terwijl Rusland oorlog voert tegen Oekraïne de hoogste baas van het militaire bondgenootschap. Hij heeft drie belangrijke taken:
1. Voorzitter van alle grote commissies
In zijn rol als voorzitter van de belangrijke commissies van de NAVO zal Rutte de vergaderingen leiden, de besluitvormingsprocessen faciliteren en waarborgen dat de besluiten worden uitgevoerd.
Om dat te kunnen bewerkstelligen houdt hij contact met alle regeringsleiders en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de NAVO-lidstaten en van partnerlanden. Op die manier kan hij veel invloed uitoefenen op de agenda en de besluitvorming.
2. Eerste woordvoerder van het bondgenootschap
Als eerste woordvoerder vertegenwoordigt Rutte het bondgenootschap namens alle lidstaten en draagt hij hun gezamenlijke standpunt over politieke en militaire zaken uit. Daartoe houdt hij regelmatig persconferenties, toespraken en lezingen.
3. Hoofd van de Internationale Staf
De Internationale Staf heeft als officiële taak hem direct en indirect te steunen als secretaris-generaal. De staf is verantwoordelijk voor alle afspraak en ziet toe op zijn werkzaamheden.
De termijn van een secretaris-generaal is in principe vier jaar, maar die kan worden verlengd als de lidstaten het daar onderling over eens zijn.
Rutte gaat drie keer zoveel verdienen als NAVO-baas
Het salaris van de secretaris-generaal van de NAVO bedraagt volgens RTL Nieuws momenteel bijna 26.500 euro belastingvrij per maand, plus 12 procent die de NAVO daar zelf bovenop doet. Wel verdwijnt er 8 procent in een pensioenpotje voor later.
Rutte zal zo ruim drie ton per jaar overhouden aan zijn werk als NAVO-baas. Dat is ongeveer drie keer zoveel als zijn nettosalaris als premier. Zijn bruto salaris bedraagt nu ruim 189.000 euro, maar daar blijft na aftrek van premies en belastingen nog maar ongeveer een ton van over.
Naast zijn riante salaris krijgt hij een monumentaal pand in een mooie rustige laan in Brussel als ambtswoning. Het pand werd in 2020 nog getaxeerd op 12 miljoen euro en zijn werkgever neemt het onderhoud voor zijn rekening.
Als hij op de fiets naar zijn werk zou willen is dat 10 kilometer heen en 10 kilometer terug, maar de vraag is of dat vanwege het enorme beveiligingsrisico wel mag. Hij krijgt in elk geval een dienstauto met chauffeur tot zijn beschikking.
Na zijn vertrek als NAVO-baas heeft Rutte ook nog recht op een vertrekbonus van maximaal één jaarsalaris. Dus als hij er een termijn van vier jaar blijft zitten, zal hij tot 1,5 miljoen euro binnenharken.