- Demissionair premier Mark Rutte zegt dat het kabinet een inschattingsfout heeft gemaakt door te vroeg de coronamaatregelen te versoepelen.
- Ook biedt hij zijn excuses aan voor de persconferentie van afgelopen vrijdag, waarin hij en minister De Jonge niet genoeg in de spiegel keken.
- De Jonge erkende maandag ook dat ‘dansen met Janssen’ een inschattingsfout was.
Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. “Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.”
Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. “Dat was niet onze beste persconferentie.”
Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.
De Jonge erkende maandag ook dat 'dansen met Janssen' een inschattingsfout was. Mensen die één prik van het Janssen-vaccin kregen, of een tweede prik van Pfizer of Moderna, konden direct daarna een toegangsbewijs krijgen voor bijvoorbeeld een nachtclub.
Maar de vaccins hebben enkele weken nodig voordat ze optimale bescherming bieden. Inmiddels moet men al twee weken wachten na volledige vaccinatie om een toegangsbewijs te krijgen.
Delta-variant rukt op
Het kabinet kondigde vrijdag weer aanscherpingen van het coronabeleid aan, onder meer wegens de snelle opmars van de Delta-variant van het virus. In de afgelopen week zijn 39.410 mensen positief getest. De week ervoor werd het coronavirus vastgesteld bij 5.846 mensen. Dat is een stijging van meer dan 500 procent.
Eind juni werden een groot deel van de coronamaatregelen juist losgelaten, omdat de cijfers er goed uitzagen.
Door de snelle toename van besmettingen dreigt Nederland ‘donkerrood’ te kleuren op de Europese coronakaart waar de reisadviezen op worden gebaseerd. Mogelijk moeten Nederlandse reizigers dan eerst in quarantaine.
Uitgaansleven weer deels op slot
Het kabinet grijpt in door het uitgaansleven aan banden te leggen. Cafés moeten sinds zaterdag weer om middernacht de deuren sluiten. Bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben op anderhalve meter van elkaar, liveoptredens en harde muziek zijn niet toegestaan. Nachtclubs en discotheken moeten helemaal dicht.
Voor evenementen, culturele instellingen en sportwedstrijden gaat eveneens een strenger regime gelden. Ook daar moet iedereen een vaste zitplaats hebben en afstand houden. Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet.
De maatregelen gelden in elk geval tot en met 13 augustus. Zekerheid dat die voldoende zijn om het virus voldoende af te remmen, is er volgens Rutte niet, zei hij vrijdag tijdens de persconferentie. Hij benadrukte ook dat het kabinet steeds moet handelen “met de kennis van dat moment”, en dat er nog altijd veel onzekerheden zijn. “Er is geen spoorboekje”, aldus de premier.
Zekere voor het onzekere nemen
Volgens De Jonge is de les nu om in het vervolg het zekere voor het onzekere te nemen. Hij wijst erop dat de modellen die beschrijven hoe het virus zich zal verspreiden niet alles kunnen vangen. "Daarom moet je aan de behoedzamere kant zitten, in de wetenschap hoe moeilijk dat kan zijn."
Hij herhaalt dat "alle metertjes op groen" stonden toen de versoepelingen werden genomen. Rutte zegt dat risico's nemen erbij hoort in deze pandemie, en dat die eerder goed uitpakten.
Het kabinet komt tijdens het zomerreces wekelijks op maandag met een update over de coronacrisis. Op 13 augustus wordt bekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden.