De vurige wens van het kabinet-Rutte III om de dividendbelasting af te schaffen werkt al maanden als een rode lap voor de oppositie.
Dinsdag moest premier Mark Rutte zich opnieuw verantwoorden in de Tweede Kamer over speciale afspraken van de Belastingdienst met multinationals zoals Shell.
Nederland heft vooralsnog een belasting van 15 procent op dividenduitkeringen. Beleggers die in Nederland zijn gevestigd kunnen de dividendbelasting via de inkomstenbelasting terugvragen en betalen per saldo dus niets.
Voor buitenlandse beleggers die aandelen van Nederlandse bedrijven kopen, geldt dat ze vaak een beroep kunnen doen op belastingverdragen tussen Nederland en andere landen. Deze beleggers betalen in Nederland 15 procent dividendbelasting. Vervolgens kunnen ze dit in mindering brengen op wat ze nog moeten betalen aan dividendbelasting in hun eigen land.
De crux hierbij is of de dividendbelasting in een land lager of hoger is dan het Nederlandse tarief van 15 procent, zo legden Rabobank-economen Barbara Baarsma en Martijn Badir eerder uit.
Als de dividendbelasting hoger is in een ander land, bijvoorbeeld 30 procent, en er is een belastingverdrag, dan betaalt een buitenlandse belegger 15 procent dividendbelasting in Nederland en een restant van 15 procent in het thuisland. Bij elkaar dus 30 procent.
Maar dit ligt anders als de dividendbelasting lager is in het buitenland. In het Verenigd Koninkrijk is het tarief bijvoorbeeld 0 procent. Een Britse belegger die over Nederlandse aandelen 15 procent dividendbelasting betaalt, heeft bijvoorbeeld geen mogelijkheid om dit als aftrek in te zetten in het VK, aangezien het tarief daar al nul procent is. Voor dit type belegger is het afschaffen van de dividendbelasting in Nederland dus extra voordelig.
Rutte ziet belastingconcurrentie als noodzaak
Premier Rutte verwees eerder naar mogelijke extra belastingconcurrentie vanuit het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit, als reden om de dividendbelasting gelijk te trekken met het Britse nultarief.
Maar binnen Europa zijn het Verenigd Koninkrijk en Hongarije de enige grotere landen waar geen dividendbelasting wordt geheven. Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider Nederland, laat zien dat er maar weinig jurisdicties zijn in Europa waar een nultarief geldt voor de dividendbelasting.
Als Rutte erin slaagt om de afschaffing van de dividendbelasting door te drukken, ondanks de hevige kritiek daarop, dan voegt Nederland zich niet alleen bij het VK en Hongarije. Ook komt Nederland dan op hetzelfde niveau als Estland, Cyprus, Isle of Man, Guernsey, Jersey, Malta en Monaco. Ofwel: jurisdicties die in de volksmond bekendstaan als belastingparadijzen.
(klik voor uitvergroting)