Bij de Europese top van 17 en 18 juli moeten knopen worden doorgehakt over het Europese steunpakket van 750 miljard euro.

Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn beducht voor giften aan Zuid-Europese landen.

President Charles Michel van de Europese Raad van regeringsleiders stelt voor dat Nederland en andere nettobetalers kortingen op hun jaarlijkse EU-afdrachten mogen houden.

Bij de Europese top van 17 en 18 juli moeten knopen worden doorgehakt over het Europese steunpakket van 750 miljard euro. Premier Mark Rutte heeft daarbij een sleutelrol als aanvoerder van de zogenoemde ‘zuinige vier’.

Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn beducht voor giften aan Zuid-Europese landen, als daar geen duidelijke voorwaarden aan worden verbonden.

De Europese regeringsleiders komen volgende week vrijdag bijeen voor onderhandelingen over het herstelfonds van 750 miljard euro dat is gekoppeld aan de meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Daarover moet een unaniem besluit worden genomen.

Europees steunpakket voor corona: wel of geen giften

De zuidelijke landen en Duitsland dringen aan op een spoedig vergelijk, maar de zogenoemde ‘zuinige vier’ maken geen haast. Zij zien er geen heil in dat het herstelfonds op de tekentafel voor 500 miljard euro uit subsidies bestaat en willen dat er voornamelijk leningen worden verstrekt.

Voorafgaand aan de top wordt er druk gelobbyd, waarbij premier Rutte een veelgevraagde gesprekspartner is.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte komt vrijdag op bezoek bij Rutte met de missie om hem overtuigen van de noodzaak van een omvangrijk en ruimhartig Europees herstelfonds tegen de coronacrisis.

Conte was woensdag in Madrid bij zijn Spaanse collega Sánchez om de gezamenlijke strategie en positie van Italië en Spanje voor de onderhandelingen te bespreken. De twee landen zijn van alle EU-lidstaten het zwaarst getroffen door het coronavirus en hebben het meeste baat bij het herstelfonds. Spanje en Italië hebben steun van Frankrijk en Duitsland.

Italië heeft geen moeite met de Nederlandse eis dat het Zuid-Europese land hervormingen doorvoert in ruil voor hulp, zei de Italiaanse ambassadeur bij de EU in de aanloop naar Contes bezoek aan Rutte. Maar die hulp kan niet enkel uit leningen bestaan, zoals Nederland wil. De korting op de EU-afdracht die Nederland koestert, zou de komende jaren nog wel behouden kunnen blijven.

Behoud korting op EU-afdracht voor Nederland

Afgelopen donderdag was Rutte in Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die wil graag deze maand tot een akkoord komen is geneigd om zich soepeler op te stellen wat betreft samenstelling van het steunpakket dan Rutte.

Nederland lijkt in het onderhandelingsspel al een puntje te hebben binnengesleept. President Charles Michel van de Europese Raad van regeringsleiders stelt voor dat Nederland en andere nettobetalers de komende zeven jaar de kortingen op hun jaarlijkse EU-afdrachten mogen houden.

Ook hoopt Michel met een iets lagere meerjarenbegroting (MFK) dan die de Europese Commissie had voorgesteld, volgende week op de top van regeringsleiders een akkoord te kunnen bereiken over de meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds.

Michel houdt daarbij wel vast aan de verhouding van twee derde aan subsidies en een derde aan leningen voor de door het coronavirus zwaarst getroffen lidstaten.

LEES OOK: De kans dat Italië de eurozone opblaast moet niet worden onderschat – dit zijn de 3 grootste risico’s