President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft de reputatie financiële markten met zijn woorden te kunnen sturen. Maar dit keer lijkt Mario’s magie van korte duur. Na een korte opleving donderdag, waren Europese beurzen vrijdag weer in mineur.

ECB-president Mario Draghi verkreeg in 2012 groot gezag onder beleggers, toen hij op een spannend moment in de eurocrisis aankondigde dat de centrale bank alles zou doen om te zorgen dat eurolanden op financiële markten niet tegen elkaar zouden worden uitgespeeld (whatever it takes).

De ECB kondigde een ongelimiteerd opkoopprogramma van staatsobligaties aan, bedoeld voor zuidelijke eurolanden. Dat werd nooit ingezet, maar speculanten kozen eieren voor hun geld en rentes van Zuid-Europese staatsleningen daalden fors.

Draghi belooft steun

Afgelopen donderdag keken beleggers weer reikhalzend uit naar de woorden van Draghi: zou de ECB nog wat extra goedkoop geld beschikbaar hebben, nu de Chinese groeivertraging een mini-crash had veroorzaakt op aandelenmarkten in augustus?

Draghi deed donderdag z’n best: de ECB houdt de boel in de gaten en staat klaar om in te grijpen als de economische vooruitzichten sterk verslechteren. Dat deed beleggers goed: de Amsterdamse AEX-Index sloot donderdag met een winst van 2,5 procent.

Ook op Wall Street was de stemming aanvankelijk positief, maar bij het slot van donderdag keerde het tij. De Dow Jones Index wist nipt positief te sluiten, met een plus van 0,1 procent op 16.375 punten.

Vrijdagochtend sloeg de stemming op Europese beurzen weer om. De AEX-Index noteerde vlak na de opening ruim 1 procent lager. Staalreus ArcelorMittal, die gevoelig is voor ontwikkelingen in China, bungelde onderaan met een verlies van 1,7 procent.

(klik voor uitvergroting)

aex

De belangrijkste gebeurtenis van vrijdag is de publicatie van het maandelijkse arbeidsmarktrapport in de Verenigde Staten. Door persbureau Bloomberg gepeilde economen rekenen gemiddelde op een stijging van de banengroei buiten de agrarische sector met 220 duizend in augustus.

De cijfers over de banengroei en de werkloosheid in de VS zijn vooral van belang, omdat ze meegewogen worden door de Amerikaanse centrale bank: die wil  rentes verhogen zodra duidelijk is dat de Amerikaanse economie duurzaam herstelt. Bij tekenen van zwakte kan een renteverhoging echter verder in de toekomst worden geschoven en dat is relevant voor beleggers die met goedkoop geld op de beurs actief zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl