• Voormalig ECB-president Mario Draghi pleit voor een fonds waar jaarlijks €800 miljard in wordt gestort om de concurrentiepositie van de EU te verbeteren.
  • Zowel linkse als rechtse fracties in het Europees Parlement zijn enthousiast over zijn aanbevelingen in een langverwacht adviesrapport.
  • “Het wordt duidelijk dat Europa niet wegkomt met bezuinigingen en vrekkigheid”, zegt Bas Eickhout van GroenLinks-PvdA in een reactie op het rapport.
  • Lees ook: Brussel stelt importtarief voor auto’s die Tesla importeert uit China vast op 9%: een belastingverlaging

De boodschap van Mario Draghi dat radicale verandering nodig is in de economie van de Europese Unie, is door zowel rechtse als linkse fracties in het Europees Parlement goed ontvangen. De Europarlementariërs van GroenLinks en PvdA vinden dat Europa snel met het rapport aan de slag moet.

Dat kan onder meer door innovatie te versnellen en toe te werken naar koolstofarme productie. Deze noodzakelijke transformaties lopen echter op niets uit als er geen “echt buitenlands economisch beleid” van de Europese Unie komt, waarschuwt Draghi in een langverwacht adviesrapport over de Europese concurrentiekracht. Daarvoor moet er een fonds komen waar jaarlijks 800 miljard euro in wordt gestort.

Onderdelen van een nieuw “echt” EU-economisch beleid zijn het sluiten van handelsovereenkomsten en het opzetten van industriële partnerschappen om de toeleveringsketen van belangrijke technologieën veilig te stellen, schrijft Draghi in zijn maandag gepresenteerde rapport. Lidstaten doen dit nu deels zelfstandig, “maar het is duidelijk dat Europa achterblijft bij wat we zouden kunnen bereiken als we als gemeenschap zouden handelen”.

Europees Parlement wil meer publieke investeringen in Europa

Fractievoorzitter Bas Eickhout van GroenLinks-PvdA is het grotendeels eens met de aanbevelingen van Draghi en zegt dat “nieuwe publieke investeringen noodzakelijk zijn om het gat met China en de VS te dichten”. “Het wordt duidelijk dat Europa niet wegkomt met bezuinigingen en vrekkigheid. We moeten dan ook daad bij het woord voegen met gezamenlijk Europees geld”, zegt Eickhout, die ook vicefractievoorzitter is van de Groenen. Eickhout roept het Nederlandse kabinet op het Draghi-rapport “van kaft tot kaft te lezen”.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie opperde dat het fonds kan worden gevuld via een verhoging van de afdracht door de EU-lidstaten of door opbrengsten uit EU-belastingen. Nederland wil minder geld aan de EU afdragen.

De centrumrechtse EVP, de grootste fractie in het Parlement, wil al langer dat concurrentievermogen de leidraad wordt van al het beleid van de Europese Unie, zegt EVP-parlementariër Andreas Schwab. "Het Draghi-rapport wil terecht onze focus verleggen naar innovatie en het creëren van welvaart."

EVP-partijgenoot Christian Ehler spreekt van een "wake-up call voor beleidsmakers in zowel de lidstaten als Brussel: we moeten snel ingrijpende maatregelen nemen om het concurrentievermogen van de EU te vergroten". De fractie wil het rapport zo snel mogelijk bespreken in het Europees Parlement.

Fractievoorzitter van de sociaaldemocraten Iratxe García Pérez ziet in het Draghi-rapport veel eisen terug van de progressieve familie. "Nu is het tijd om te handelen en doortastend te zijn." Ook Volt Europa is blij met de aanbevelingen van Draghi.

Europarlementariër Dirk Gotink (NSC) is juist fel tegen de komst van het nieuwe fonds waar jaarlijks 800 miljard euro in moet worden gestort om de te betalen. Draghi beveelt aan "dat we ons diep in de schulden moeten storten om onze concurrentiepositie te verbeteren", schrijft Gotink op X. "Onverstandig en onverantwoord".

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over Ursula von der Leyen, die is herkozen voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie