Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, zoekt een alternatief voor de euro.
Ze opperde tegenover Franse media dat de Fransen een nationale munt voor dagelijks gebruik zouden moeten krijgen en daarnaast “een gezamenlijke munteenheid” waarmee regering en grote bedrijven zouden rekenen.
Het front van de populist Le Pen streeft op economisch gebied protectionisme na en is al jaren fel gekant tegen de EU en tegen de euro. Toch lijkt Le Pen uiteindelijk het ‘eurokind’ niet met het badwater te willen weggooien.
‘Europese munt voor bedrijven’
Le Pen trekt in haar uitspraken een vergelijken tussen de externe munt voor bedrijven en de ECU, de Europese rekeneenheid die in 1979 werd geïntroduceerd als voorganger van de euro. Ze lijkt daarbij niet geheel te beseffen dat de ECU iets anders was dan een parallelle munt.
Bij de ECU ging het simpelweg om stelsel waarin werd afgesproken om nationale munten aan elkaar te koppelen door ze binnen een bepaalde bandbreedte ten opzichte van elkaar te laten schommelen. Dat gebeurde via het Europees Monetair Systeem.
Via interventies van nationale centrale banken werd gezorgd dat de nationale munten inderdaad in een min of meer vaste verhouding tot elkaar bewogen. Maar dat systeem was niet onfeilbaar: fameus is de actie van topbelegger George Soros, die er in 1992 in slaagde met grootschalige speculatie het Britse pond te devalueren (dus buiten de officiële gewenste bandbreedte met andere Europese valuta te drukken).
Bitcoin en parallelle munten
Het bredere idee dat Le Pen uitdraagt, is overigens niet nieuw. Geld heeft in de klassieke economie drie functies: als betaalmiddel, als rekeneenheid en als waardeopslag (onder een matras of op een bankrekening). Die functies van betaalmiddel en en rekeneenheid kun je in theorie scheiden met parallelle munten.
De invloedrijke Duitse commentator Wolfgang Munchau opperde bijvoorbeeld in 2015 dat het voor de Griekse crisis wellicht een oplossing zou zijn om een bitcoin-achtige cryptomunt in te voeren voor binnenlands gebruik in Griekenland, naast de euro.
Volgens Munchau was het nog te vroeg om de euro helemaal te vervangen, maar hij zag wel een toekomst weggelegd voor digitale valuta in een wereld van parallelle munten.