De Franse politica Marine Le Pen en acht anderen zijn schuldig bevonden aan fraude met EU-geld. De radicaal-rechtse politica wordt als gevolg hiervan uitgesloten van deelname aan Franse verkiezingen.

Een Franse rechter heeft dat maandag besloten. Le Pen kreeg vier jaar celstraf opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Le Pen kreeg ook een boete van 100.000 euro.

Volgens de Franse krant Le Monde geldt de uitsluiting voor deelname aan verkiezingen voor vijf jaar met onmiddellijke ingang. In 2027 zijn er weer presidentsverkiezingen in Frankrijk, dus dit zou betekenen dat Le Pen daar niet aan kan meedoen.

Marine Le Pen was aanwezig in de rechtbank, maar verliet de zaal voordat de straf werd uitgesproken. Aanklagers hebben ook nog een gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete geëist. De verdediging van Le Pen eiste vrijspraak. Haar advocaten noemden de rechtszaak een politiek proces om de populaire politica uit te schakelen.

Nadat haar partij vorig jaar een grote verkiezingsoverwinning behaalde, werd Le Pen als een belangrijke kanshebber voor het presidentschap gezien. Behalve Le Pen stonden ook meer dan twintig partijgenoten terecht. Acht van hen zijn ook veroordeeld en mogen geen openbaar ambt bekleden.

Le Pen zat van 2004 tot 2017 in het Europees Parlement, dat in 2015 mogelijke onregelmatigheden constateerde bij de salarissen van parlementaire medewerkers van Le Pen. Geld dat was bedoeld om assistenten in het Europees Parlement te betalen, zou ze vervolgens vooral hebben gebruikt voor de betaling van partijmedewerkers in Frankrijk. Er zouden miljoenen euro's mee zijn gemoeid.

Marine Le Pen spreekt van 'politiek proces' en gaat in beroep

De extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen spreekt over een politiek proces na haar veroordeling wegens fraude. Door die straf kan ze hoogstwaarschijnlijk niet meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen over twee jaar. Ze wil zich echter niet terugtrekken uit de politiek.

"Ik vecht tot het bittere eind", aldus Le Pen, partijleider van Rassemblement National (RN). Tegelijkertijd promoot ze RN-voorzitter Jordan Bardella, die in plaats van haar een gooi zou kunnen doen naar het presidentschap. "Ik ben feitelijk uit de running", erkent ze. Volgens haar probeerde de rechtbank opzettelijk te verhinderen dat ze zich in 2027 verkiesbaar kan stellen.

Ze hekelt haar veroordeling en vergelijkt die met "praktijken waarvan we dachten dat ze voor autoritaire regimes waren".

Haar advocaat Rodolphe Bosselut heeft al laten weten dat Le Pen in hoger beroep gaat tegen haar veroordeling. "Het is een klap voor de democratie", zo zei hij.

Een hoger beroep is de enige kans die Le Pen heeft om alsnog mee te kunnen doen aan de presidentsverkiezingen in 2027.

Felle reacties vanuit partij van Le Pen

De Franse democratie is geëxecuteerd door de veroordeling van Le Pen, stelde haar rechterhand Jordan Bardella in een eerste reactie.

Nu Le Pen zich door het vonnis niet kandidaat kan stellen voor het presidentschap, wordt de ambitieuze 29-jarige Bardella gezien als alternatief. Hij geniet brede steun, iets meer zelfs dan zijn mentor, volgens een recente opiniepeiling.

Vorige week werd Bardella als eerste RN-leider door de Israëlische regering uitgenodigd. De voorzitter van RN-voorloper Front National, Jean-Marie Le Pen, gold nog als uitgesproken antisemitisch. Marine is zijn jongste dochter.

LEES OOK: Frankrijk plant dik €100 miljard voor investeringen in AI, volgens president Macron