Privateer Holdings, een Amerikaans bedrijf dat groot wil worden in de marihuana-industrie, heeft 75 miljoen dollar opgehaald bij investeerders.
Het bedrijf, dat gevestigd is in Seattle, is al volop actief in de cannabismarkt. Het haalde eerder al 7 miljoen dollar op. Privateer exploiteert de razendsnel groeiende website Leafly, waarop cannabisliefhebbers recensies kunnen geven over verkoopadressen.
Het is ook actief in Canada met de productie van marihuana voor medische doeleinden. Het wacht nu op toestemming van de Canadese overheid om die poot sterk uit te breiden.
Deal met familie Marley
Maar de grootste bekendheid geniet het bedrijf door een deal die het vorig jaar sloot met de familie van reggae legende en marihuanaliefhebber Bob Marley: Privateer kreeg een licentie om 30 jaar lang marihuana onder de naam Marley op de markt te brengen.
Ondernemers en investeerders zien in cannabis een ontluikende miljardenmarkt, nu legalisering van gebruik én productie oprukt. Cannabis mag je steeds vaker ook als genotmiddel consumeren, en niet meer alleen voor medicinaal gebruik. Uruguay is het eerste land ter wereld dat de markt heeft vrijgegeven, met staten als Colorado en Washington in de VS als opvallende navolgers.
Het Nederlandse bedrijfje Bedrocan, dat vooralsnog wiet alleen voor medische doeleinden produceert, heeft inmiddels zelfs een beursnotering in Canada. Het begon vorige maand met productie van cannabis in Toronto. Het is in die zin een regelrechte concurrent van Privateer.
Paypal-oprichter investeert ook
Tot voor kort waren Amerikaanse investeerders huiverig om ook in echte producenten te investeren. Ze hielden zich verre van bedrijven die 'de planten aanraakten', signaleerde de Amerikaanse zakensite Quartz eerder en kozen liever in bedrijven die bijvoorbeeld apparatuur voor de teelt maken. Maar deze laatste ronde van Privateer doorbreekt dat taboe.
Een van de bekendste investeerders in Privateer is het fonds van Peter Thiel, de eigenzinnige investeerder die eerder PayPal oprichtte.
Privateer gaat het geld gebruiken voor nieuwe activiteiten, waaronder verdere internationale uitbreiding. Nu werken er al 250 mensen bij de onderneming. Dat moeten er eind dit jaar 500 tot 1.000 zijn. Het wil in Uruguay marihuana produceren en zegt plannen te hebben voor zes andere landen. Het is niet bekend of Nederland daar ook bij hoort.
Nederland heeft nog steeds de bizarre spagaat in wetgeving: je mag cannabis verkopen en consumeren, maar je mag het niet produceren. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie was een verklaard tegenstander van verdere legalisering. De opvattingen van zijn opvolger Van der Steur zijn nog niet bekend.
Lees ook
Dit bedrijf mag op geheime locatie wiet telen
Arend van den Berg: legaliseer wiet; goed voor ondernemers en de schatkist
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl