Zuid-Afrikaanse wijnen die door een dochter en kleindochter van Nelson Mandela worden geproduceerd, komen ook naar Nederland.
Wijnen van het Zuid-Afrikaanse House of Mandela zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar.
Het wijnbedrijf begon in 2010 met de productie van ‘royale’ wijnen in de Weskaap volgens de tradities van de koninklijke Thembu voorouders van Mandela. De wijnen uit de Thembu Collection hebben een Fairtrade keurmerk en zijn in de schappen van meerdere supermarkten te vinden, maakte Stichting Max Havelaar dinsdag bekend.
Wijn van Mandela
Makaziwe en Tukwini Mandela, dochter en kleindochter van Nelson Mandela, zijn de drijvende krachten achter House of Mandela.
De Mandela-familie stamt direct af van de koninklijke familie van Thembu Land die daar in de 18e eeuw regeerde. De nazaten hechten veel waarde aan de eeuwenoude tradities en het gemeenschapsgevoel. Hun wijnen vertellen naar eigen zeggen het verhaal van the Royal House of Mandela en de Regenboog Natie Zuid-Afrika.
Vorig jaar ontdekten de Nederlandse wijninkoopsters Yvonne Klaassen en Alexandra Pouderoyen van respectievelijk Superunie en PLUS het wijnhuis. ,,We hebben het bedrijf in 2013 bezocht en waren onder de indruk van zowel de mensen als de wijnen. Vanaf de oogst in januari 2013 zijn we gezamenlijk bezig geweest met het samenstellen van de perfecte wijnen voor de Nederlandse markt.''
Keurmerk Max Havelaar
House of Mandela zegt met respect voor de natuur en het land te werken, net zoals hun voorouders. ,,We zijn verheugd dat de House of Mandela wijnen nu ook beschikbaar zijn voor Nederlandse consumenten en ze hiermee kunnen bijdragen aan betere werk- en leefomstandigheden voor de wijnboeren in Zuid-Afrika, hun werknemers, hun families en de hele gemeenschap'', zegt directeur Peter d’Angremond van Stichting Max Havelaar:.
Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de ontwikkelingsorganisaties House of Mandela Family Foundation en de Africa Rising Foundation.
Makaziwe en Tukwini Mandela komen binnenkort naar Nederland om het verhaal over hun wijnen te vertellen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl