• Het doorsnee uurloon voor managers in de productie en gespecialiseerde dienstverlening lag afgelopen jaar op 44,20 euro bruto per uur.
  • Werknemers met banen als hulpkrachten in de transport en logistiek hadden het laagste doorsnee uurloon, namelijk 12 euro bruto per uur.
  • In beroepen met de laagste doorsnee uurlonen werken werknemers vaker in een flexibel dienstverband.
  • Lees ook: Overheid en zorg meest genereus met uitdelen vaste contracten voor werknemers

De ene functie verdient meer dan de andere, maar hoe groot zijn de verschillen? Uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van een aantal beroepsgroepen blijkt dag managers in de productie en gespecialiseerde dienstverlening in 2023 het hoogste bruto-uurloon hadden.

Het doorsnee uurloon voor managers in de productie en gespecialiseerde dienstverlening lag op 44,20 euro bruto per uur. Werknemers met banen als hulpkrachten in de transport en logistiek hadden het laagste doorsnee uurloon, namelijk 12 euro bruto per uur.

Na de managers in de productie en gespecialiseerde dienstverlening hadden managers op administratief en commercieel gebied het hoogste doorsnee uurloon, van bruto 41 euro.

De top vijf van beroepsgroepen met de hoogste uurlonen bestaat verder uit juristen (37,40 euro), specialisten bedrijfsbeheer en administratie (34,20 euro) en docenten (32,90 euro).

Bron: CBS. *Voorlopig cijfers, **15  tot 75 jaar
Bron: CBS. *Voorlopig cijfers, **15 tot 75 jaar

Naast de betaling van hulpkrachten transport en logistiek zijn de uurlonen ook relatief laag bij verkopers (15,10 euro), hulpkrachten bouw en industrie (15,20 euro), medewerkers persoonlijke dienstverlening (15,20 euro) en schoonmakers en keukenhulpen (15,50 euro).

In beroepen met de laagste doorsnee uurlonen werken werknemers vaker in een flexibel dienstverband dan in de hoogst betaalde beroepen. Zo werkte ruim 70 procent van de hulpkrachten in de transport en logistiek in 2023 als flexwerker, waarvan de meesten als oproep- of invalkracht.

LEES OOK: Nederlandse werknemers in horeca, detailhandel en logistiek vinden hoger loon minder belangrijk dan in andere landen