Donald Trump wil als president het Amerikaanse kernwapenarsenaal ,,flink uitbreiden en versterken”. Dat is volgens hem nodig ,,totdat de wereld bij zinnen komt over kernwapens”. Hoe hij dat precies bedoelde, legde hij niet uit. Zoals gebruikelijk kondigde Trump zijn idee eerst aan in een tweet.
Amerika heeft al de grootste voorraad kernwapens ter wereld. Het voornaamste doel was tijdens de Koude Oorlog afschrikking tegen de Sovjet-Unie, die er ook duizenden bouwde.
Trumps perswoordvoerder gaf later een heel andere uitleg aan de tekst die zijn chef via Twitter verstuurde. ,,Aankomend president Trump verwees naar de dreiging van nucleaire proliferatie en de noodzaak om die tegen te gaan”, beweerde woordvoerder Jason Miller. ,,Hij heeft ook gewezen op de noodzaak om onze nucleaire afschrikking te verbeteren en moderniseren.”
Als hij zijn voornemen uitvoert, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren. Trumps voorganger Ronald Reagan stelde in 1982 voor het aantal kernwapens juist gestaag te verminderen. Negen jaar later tekenden de VS en Rusland er voor het eerst een verdrag over, het Strategic Arms Reduction Treaty (START).
The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 22 december 2016
Vertrekkend president Obama en zijn toenmalige Russische ambtgenoot Medvedev tekenden in 2010 in Praag een nieuw verdrag om het aantal operationele kernwapens en het aantal lanceerinstallaties verder te verminderen. Beide landen hebben afgesproken om aan het einde van de looptijd, in 2020, nog maximaal 1550 inzetbare kernkoppen te hebben. Dat zijn er nog altijd ruimschoots voldoende om de wereld te vernietigen.
Toeval of niet, in Moskou ging het donderdag ook over kernwapens. President Vladimir Poetin zei volgens persbureau TASS dat Rusland ,,de strategische kernwapens moet versterken en daartoe raketten moet ontwikkelen die in staat zijn de raketafweersystemen van de toekomst te omzeilen”.
Andere landen die kernwapens bezitten zijn China, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Pakistan, Noord-Korea en hoogstwaarschijnlijk Israël.
Experts waarschuwen voor nucleair beleid Trump
In maart zeiden nucleaire experts al tegen Business Insider dat de opvattingen van Trump over kernwapens gevaarlijk zijn.
Jeffrey Lewis, de directeur van de East Asia Nonproliferation Program op de Middlebury Institute of International Studies, legt uit waarom nucleaire proliferatie een “complete ramp” zou zijn voor de VS en zijn buitenlandse bondgenoten.
“Eerder dachten we dat kernwapens geweldig waren als onze bondgenoten ze hadden en slecht als onze vijanden ze hadden”, zei Lewis.
Maar dat denken is veranderd, legt Lewis uit:
“Iedereen heeft een vriend. En als je doorgaat op de weg dat het goed is als een bondgenoot ze heeft en een vijand niet heeft uiteindelijk iedereen ze. Het is beter om een systeem te hebben waarin we zeggen dat er geen landen met kernwapens meer moeten bijkomen en ons daar aan houden.
Het toenemen van de hoeveelheid kernwapens kan leiden tot een domino-effect, omdat andere landen – waaronder bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten- hun eigen arsenaal gaan opeisen.”
Bruce Blair, een nucleair specialist van het Program on Science and Global Security aan de Princeton University schreef afgelopen maand voor Politico dat als de huidige trend zich voortzet “we op een punt van no-return aankomen wat betreft nucleaire proliferatie en dat het onvermijdelijk is dat de wapens worden gebruikt.”
“De retoriek van Trump leidt er alleen maar toe dat de wereld onverschillig wordt over uitbreiding van het aantal kernwapens en het gebruik ervan”, schreef Blair wrote. “… We kunnen alleen maar hopen dat de nieuwe president snel leert dat kernwapens niet zijn gemaakt om spelletjes mee te spelen.”