- Veel werknemers en leidinggevenden hebben een last van een overkill aan informatie en data.
- Hoewel op data gebaseerde analyses in theorie goed kunnen helpen om zelfstandig beslissingen te nemen, is de praktijk vaak anders.
- In veel gevallen blijft de neiging groot om naar de baas te stappen om knopen door te hakken.
- Lees ook: 5 fouten die ook hogere managers maken, als ze onderhandelen over salaris of een promotie, volgens een onderhandelingsexpert
Bedrijven hebben een overvloed aan informatie en data beschikbaar om gestructureerde beslissingen te nemen. Toch kijken werknemers en managers in driekwart van de gevallen vooral naar de mening van de baas – de man of vrouw met het hoogste salaris – als er knopen moeten worden doorgehakt.
Dat blijkt uit een wereldwijde peiling van softwarebedrijf Oracle onder 14.000 werknemers en leidinggevenden (waaronder directeuren, senior managers en HR-Managers) in 17 landen, inclusief Nederland.
Veel leidinggevenden verzuipen naar eigen zeggen in de brei van data waarmee ze dagelijks worden overspoeld. Van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek heeft 3 op de 5 wel eens helemaal geen beslissing genomen, omdat onduidelijk was of data betrouwbaar was.
Hoewel er een breed besef is dat effectief gebruik maken van data cruciaal is voor het succes van bedrijven, ervaart 4 op de 5 Nederlandse leidinggevenden uit het onderzoek de hoeveelheid data die op ze afkomt als “overweldigend”. Dit maakt het nemen van beslissingen lastiger en schaadt ook het zelfvertrouwen van leidinggevenden bij het nemen van beslissingen.