Het Japanse telefonieconcern SoftBank heeft voor omgerekend ruim 1,1 miljard euro een belang van 51 procent genomen in Supercell, een Finse ontwikkelaar van spelletjes voor smartphones.

Dat maakte SoftBank dinsdag bekend.

Supercell, opgericht in 2010, heeft met het strategiespelletje Clash of Clans en het boerderijspelletje Hay Day twee kaskrakers in huis.

De apps zijn gratis te downloaden in de App Store. Supercell verdient geld doordat in het spel aankopen gedaan kunnen worden. Ongeveer 10 procent van de gebruikers doet dat. Op dit moment bedraagt de omzet volgens het bedrijf zelf een half miljoen dollar per dag.

Finland, het land van gamemakers

Supercell is na Rovio, de bedenker van Angry Birds, de tweede gamemaker uit Finland die een wereldhit scoort. De vraag is in hoeverre het lukt dat succes te prolongeren.

De levenscyclus van spelletjes is vaak kort, waardoor het voor gamesmakers zaak is telkens met een nieuwe hit te komen. Zynga, dat met bijvoorbeeld Farmville gelijksoortige games maakt die in het verleden goed scoorden op Facebook, heeft grote moeite om met nieuwe succesnummers te komen.

Supercell-oprichter en bestuursvoorzitter Ilkka Paananen (34) is niet bang dat zijn bedrijf een eendagsvlieg blijkt te zijn. “De waarheid is dat wij juist er goed zijn in mislukken”, stelde Paananen in maart van dit jaar tegenover The Wall Street Journal. De kracht van Supercell is dat ze mislukkingen volgens hem vroeg herkennen. Zo werd vier door het bedrijf ontwikkelde games voortijdig ‘gekilled’ en nooit uitgebracht.

Vertrouwen van investeerders

Durfinvesteerders hebben in elk geval veel vertrouwen in Paananen. Nog voordat het bedrijf ook maar één game had uitgebracht, hadden Accel Partners en London Venture Partners uit Londen a 8 miljoen euro in Supercell geïnvesteerd.

Nu investeert SoftBank dus ook fors. Het Japanse bedrijf is al actief in de gamesindustrie via dochterbedrijf GungHo Online Entertainment. Ook heeft het een minderheidsbelang in spelletjesmaker Zynga.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl