Op maandag introduceerde T-Mobile een nieuwe muziekdienst, een dag later is-ie volgens de Nederlandse wet illegaal.
De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel voor strengere netneutraliteit, het principe dat providers al het internetverkeer gelijk moeten behandelen. Dat betekent dat voor muziekbestanden geen andere normen mogen gelden dan voor bijvoorbeeld video’s.
Maar dat is precies wat T-Mobile doet met Datavrije Muziek. Daarmee kan een groot deel van de klanten muziek luisteren via verschillende streamingdiensten zonder dat dit ten koste gaat van de internetbundel.
Het aanbieden van een dienst zonder datalimiet heet ‘zero-rating’. Minister Henk Kamp van Economische Zaken wilde dit verbieden om vrije concurrentie op internet te garanderen. Als grote bedrijven dealtjes sluiten met providers om hun dienst gratis aan te bieden, wordt het voor nieuwe spelers lastiger om ertussen te komen.
Strengere netneutraliteit
Sinds 30 april van dit jaar is de Europese Verordening Netneutraliteit van kracht die soepeler is dan de strenge Nederlandse Telecommunicatiewet uit 2013. In principe geldt zo’n verordening direct in alle EU-lidstaten, maar Kamp zag ruimte om de regels in Nederland aan te scherpen.
In mei stemde de Tweede Kamer in met zijn voorstel om alle vormen van prijsdiscriminatie te verbieden, zowel negatief als positief. Providers kunnen consumenten niet meer laten betalen voor het gebruik van bijvoorbeeld WhatsApp, zoals KPN ooit van plan was. En ze kunnen bepaalde apps als Netflix of Spotify niet uitzonderen van datalimieten.
Dinsdag kwam het wetsvoorstel door de Eerste Kamer en daarmee is zero-rating wederom expliciet verboden.
De Autoriteit Consument & Markt kondigde meteen aan de nieuwe muziekdienst van T-Mobile te onderzoeken. "Mocht de dienst niet voldoen aan de regels, dan zal ACM hiertegen optreden", aldus de waakhond.
T-Mobile stelt echter dat de Europese regels voorgaan op de Nederlandse. "Een Europese verordening heeft een directe werking en geldt dus in elke Europese lidstaat om zo harmonisatie te bewerkstelligen. T-Mobile is daarom zeer verwonderd dat de Nederlandse politiek een wet aanneemt die conflicteert met een Europese wet." De provider stapt desnoods naar de rechter om zijn gelijk te halen.
Richtlijnen van Berec
T-Mobile beroept zich op de nieuwe Europese richtlijnen die eind augustus zijn gepubliceerd door de organisatie van Europese telecomtoezichthouders Berec, waar de ACM ook deel van uitmaakt. Die laten inderdaad ruimte voor zero-rating.
Tot vorig jaar bood KPN onbeperkt muziek luisteren via Spotify aan zonder het datagebruik in rekening te brengen. Dat werd door de ACM verboden. Maar T-Mobile stelt dat zero-rating in zijn geval wel mag, omdat het gaat om een hele categorie apps, in dit geval muziek.
Klanten van de provider kunnen onbeperkt muziek luisteren via Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster. Apple Music staat nog niet op de lijst, maar de streamingdienst kan zich - net als andere bedrijven - aanmelden. Ook kunnen klanten suggesties doen aan T-Mobile om apps toe te voegen.
"Graag benadrukken wij dat er geen enkele vorm van selectie plaatsvindt en dat de dienst, zonder kosten, open staat voor elke audiostreamingsdienst", aldus de provider. "Alle aanbieders van audiodiensten, hele kleine, grote en buitenlandse, kunnen zichzelf aanmelden. Dat is ook een van de voorwaarden uit de Berec Guidelines."
ACM moet afweging maken
In de Berec-richtlijnen staat dat als de databundel op is, de provider zonder uitzondering alle diensten moet vertragen of blokkeren. Maar als de gebruiker nog MB’s overheeft, lijkt het wel toegestaan om bepaalde diensten niet mee te tellen voor de bundel. Het is aan de nationale toezichthouders om per geval te beoordelen of providers hun boekje te buiten gaan.
Kortom: de ACM moet een afweging maken. Volgens de Berec-richtsnoeren moet de waakhond daarbij rekening houden met een aantal zaken. Houdt de consument genoeg keuzevrijheid over? Behandelt de provider internetverkeer op een gelijkwaardige manier? Blijft het internet een motor van innovatie?
Het persbericht dat de ACM dinsdag publiceerde lijkt een teken aan de wand. "Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek luisteren heel sympathiek. Voor de lange termijn is het echter in het belang van internetgebruikers dat de providers op geen enkele manier sturen hoe iemand gebruik maakt van internet."
Als de ACM de muziekdienst van T-Mobile inderdaad verbiedt, stapt de provider waarschijnlijk naar het Europees Hof van Justitie. Dan is het aan de rechter om te oordelen of de Nederlandse wet strenger mag zijn dan de Europese verordening, en of zero-rating in dit geval door de beugel kan.