Enkele grote orders hebben ervoor gezorgd dat de Nederlandse export van kapitaalgoederen naar Brazilië, de Verenigde Staten en China in de eerste zeven maanden van dit jaar met tientallen procenten is gegroeid.
Dat blijkt een analyse van ING Economisch Bureau.
Zo steeg de export van kapitaalgoederen naar Brazilië in die periode ten opzichte van een jaar geleden met maar liefst 118 procent tot 713 miljoen euro door een grote order vanuit de olie- en gassector voor scheepsbouwer IHC Merwede uit Sliedrecht.
De export van machines naar de VS en China steeg ook fors. Zeker in het geval van de VS was hier vooral chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven voor verantwoordelijk. De helft van de exportstijging van 1,2 miljard euro naar de VS komt voor rekening van dit technologiebedrijf, dat geldt als een van de parels van de Nederlandse maakindustrie.
De export van kapitaalgoederen naar de VS kwam in januari-juli in totaal uit op 4,2 miljard euro. De export van kapitaalgoederen naar China steeg met 48 procent tot 1,5 miljard euro.
MKB gaat profiteren
De maakindustrie stuwt de Nederlandse export in 2014, concluderen de economen van ING dan ook. Zij wijzen erop dat de grote orders ook van levensbelang zijn voor toeleveranciers in het midden- en kleinbedrijf.
De pijn zit bij de grondstoffenexport. Waar het exportvolume van de kapitaalgoederenindustrie in januari-juli met 6 procent steeg, kromp de uitvoer van minerale brandstoffen met 10 procent.
Dat heeft ook zijn weerslag op de Rotterdamse haven, waar de aan- en afvoer van minerale brandstoffen de totale goederenoverslag onder druk zet. Het luchtvrachtvervoer via Schiphol profiteert juist van de groeiende machine-export.
De analisten verwachten dat de exportgroei in de laatste maanden van dit jaar afvlakt. Maar dat komt volgens hen vooral door de sterke eindsprint in 2013.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl