De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens zijn ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson gezegd dat er “geen tijd meer is om te onderhandelen over een nieuwe Brexit-deal”.
Johnson herhaalde na de ontmoeting zijn stelling dat er geen grenscontroles komen tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland. Volgens hem zijn er alternatieven voor de backstop, de noodoplossing die moet voorkomen dat er een ‘harde’ grens met grenscontroles tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland komt. Het Verenigd Koninkrijk zou in dat geval in de douane-unie blijven, tenzij er een akkoord over de grens op tafel ligt na de overgangsperiode.
Johnson is fel tegen een backstop. In een brief beschrijft hij de backstop als anti-democratisch en inconsistent met de soevereiniteit van het VK “omdat het het VK vast zou houden in de EU’s douaneunie”. In plaats daarvan stelt hij voor om een ‘alternatieve regeling’ en ‘technologische oplossingen’ te implementeren aan de Ierse grens, in ruil voor nieuwe, niet verder gespecificeerde ‘toezeggingen’ van het VK met betrekking tot de grens.
Maar de EU, met Ierland voorop, weigert daarin mee te gaan. Johnson benadrukte dat hij een akkoord wil bereiken over de terugtrekking van zijn land uit de Europese Unie. “Ik wil een overeenkomst”, zei Johnson.
De Franse regering zei woensdag uit te gaan van het scenario dat het VK op 31 oktober de EU verlaat zonder dat er een vertrekakkoord tussen de partijen is getekend. “De zogenoemde no deal-Brexit is nu voor Frankrijk het meest realistische scenario. Dat betekent dus dat de backstop van de baan is”, aldus het Elysée.
Lees meer over Boris Johnson en de Brexit:
- Conservatieven kiezen Boris Johnson als partijleider – de nieuwe premier moet de Brexit realiseren en wonden in zijn eigen partij helen
- Boris Johnson wil het parlement desnoods schorsen om de Brexit te forceren, maar een Schotse rechter steekt daar mogelijk een stokje voor
- Alle bizarre uitspraken van Boris Johnson op een rij – hij omschreef homo’s als ‘bum boys’ en noemde boerkavrouwen ‘brievenbussen’