- De Franse president Emmanuel Macron wil nog dit jaar de bouw van zes nieuwe kerncentrales in Frankrijk aankondigen, zo meldt de Franse krant Le Figaro.
- Daarmee zou Macron afzien van zijn eerdere belofte om het land minder afhankelijk te maken van kernenergie.
- “De energiecrisis toont aan dat we gelijk hebben om nucleair te kiezen voor onze groene energietransitie”, citeerde Le Figaro een niet bij naam genoemde hoge regeringsfunctionaris.
De Franse president Emmanuel Macron wil voor Kerstmis de bouw van zes nieuwe EPR-kerncentrales in Frankrijk aankondigen, meldt de krant Le Figaro maandag.
De impact van de Europese gascrisis op de energieprijzen en het effect daarvan op de koopkracht van de Fransen hebben de beslissing om in te zetten op deze nieuwe soort nucleaire reactoren versneld, voegde de krant eraan toe. Een woordvoerder van het Élysée weigerde commentaar te geven.
Macron beloofde aan het begin van zijn presidentschap het land minder afhankelijk te maken van kernenergie. Maar de energiecrisis heeft de stemming in Parijs veranderd. “De energiecrisis toont aan dat we gelijk hebben om nucleair te kiezen voor onze groene energietransitie”, citeerde Le Figaro een niet bij naam genoemde hoge regeringsfunctionaris.
Eerder had de regering gezegd dat ze geen nieuwe EPR-reactorprojecten zou beginnen totdat het Franse energiebedrijf EDF klaar is met de bouw van een EPR-kerncentrale in Flamanville, in het noordwesten van Frankrijk.
Flamanville kampt al tien jaar met vertragingen en enorme kostenoverschrijdingen, en ministers willen nog steeds niet zeggen wanneer de centrale in bedrijf gaat.
Meer over de energiecrisis? Lees ook deze stukken eens:
- Gasprijs knalt weer omhoog nu Rusland ondanks het eerdere aanbod van Poetin toch niet van plan lijkt extra gas te leveren aan Europa
- Winst in deze sectoren kan ‘weggevaagd’ worden door hoge energiekosten: onder meer glastuinbouw en pulpindustrie kwetsbaar
- Russische vicepremier waarschuwt voor meer Europese energiecrises – en roept de EU op de dialoog met Rusland aan te gaan
- Kabinet compenseert huishoudens voor hoge energierekening – een ‘gemiddeld gezin’ kan rekenen op €400
- Is de Russische Nord Stream 2-gaspijplijn de oplossing voor of de oorzaak van de hoge energieprijzen?