De strijd om een aantal belangrijke wissels op topposities in de Europese Unie is in volle gang.
Zowel bij de Europese Centrale Bank als de Europese Commissie, het ambtelijke bolwerk in Brussel, zijn er de komende twaalf maanden belangrijke posten te vergeven. Duitsland doet zich daarbij flink gelden.
Bij de Europese Centrale Bank (ECB) wordt dit jaar de post van vicevoorzitter opnieuw ingevuld en in 2019 moet er een opvolger zijn van de Italiaan Mario Draghi als president van de ECB.
Eerder deze week werd bekend dat de Spaanse minister van Economische Zaken de enige kandidaat is voor het vicevoorzitterschap van de ECB. Daarmee is de kans groot dat Draghi wordt opgevolgd door iemand uit een Noord-Europees land.
Duitsland vindt dat het land wel een keer recht heeft op de hoogste baan bij de ECB, nadat er respectievelijk een Nederlandse (Wim Duisenberg), Franse (Jean-Claude Trichet) en Italiaanse (Mario Draghi) topman aan het roer hebben gestaan van Europese Centrale Bank.
Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen zetten de baas van de Duitse Bundesbank, Jens Weidmann, vooralsnog neer als grootste kanshebber om Draghi op te volgen.
Duitse Machiavelli heerst in Brussel
Maar dit alles is nog geen gelopen race. De site Politico meldde woensdag dat Duitsland een soort coup heeft gepleegd in de Europese Commissie, het ambtelijke blok van de Europese Unie. Daar is de Duitser Martin Selmayr momenteel de stafchef van voorzitter Jean-Claude Juncker. Die laatste wordt in 2019 vervangen door een nieuw aan te wijzen commissievoorzitter.
Woensdag bleek dat Junckers stafchef Selmayr de nieuwe secretaris-generaal wordt van de Europese Commissie. Dat is de hoogste ambtelijke post binnen de Brusselse bureaucratie. Selymar volgt hiermee de Nederlander Alexander Italianer op bij deze functie en blijft zo verzekerd van een belangrijke baan in Brussel.
In een portret van Selmayr van de site Politico wordt de Duitser omschreven als een oppermachtige eurocraat die als een soort Machiavelli opereert. Selmayr heeft met zijn nieuwe benoeming veilige gesteld dat hij, ook als Juncker is vertrokken, aan de touwtjes blijft trekken in Brussel.
Volgens Politico heeft de versteviging van de positie van de Duitser in de ambtelijke top in Brussel voor het nodige rumoer gezorgd.
Als Duitsland straks ook de hoogste post bij de ECB in de wacht sleept, krijgt het machtigste land van de Europese Unie wel veel macht binnen Europese instituties, stellen EU-diplomaten. Op anonieme basis sprak één van hen tegenover Politico over een"machtsgreep die de Duitsers erg veel invloed geeft."