Ook in 2019 zijn de Verenigde Staten nog steeds het machtigste land ter wereld. Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van US News.

De makers van deze ranking kijken niet alleen de politieke en financiële invloed van een bepaald land, maar ook naar diens internationale invloed, bondgenootschappen, militaire slagkracht en hoe het land zich als internationaal leider opstelt.

Voor de ranglijst is samengewerkt met consultancybureau BAV Group, marketingbureau VMLY&R en Wharton, de businessschool van de University of Pennsylvania. Aan meer dan 20.000 mensen uit verschillende delen van de wereld is een vragenlijst voorgelegd, waarin ze tachtig landen konden beoordelen.

En dit zijn ze dan: ’s werelds meest machtige landen op aarde. Domper voor Nederland: we verliezen nipt van België.


26. Nederland

De rivierendelta aan de westrand van West-Europa. Geen wonder dat water zo'n belangrijke rol speelt in haar geschiedenis. En ook op economisch niveau. Van oudsher een scheepsvaartnatie, waarvan de grootste havens zich aan de monding van drie belangrijke Europese rivieren bevinden: de Rijn, de Maas en de Schelde. Zeer welvarend, maar qua machtspositie een hekkensluiter bij de wereldtop.


25. België

Foto: Greg Sandoval/Business Insider

België stond in 2018 nog niet in de lijst van 80 meest machtige landen, maar komt in 2019 binnen op de 25ste plaats, nét boven Nederland. Het kleine land was één van de zes oprichters van de EU en herbergt verschillende belangrijke internationale organisaties zoals de NAVO en de Europese Commissie.


24. Qatar

Foto: AP Photo/Saurabh Das

Qatar is rijk aan olie en gas, en daarmee meteen één van de rijkste landen ter wereld. Scholing en gezondheidszorg zijn gratis en het land organiseert het WK voetbal in 2022, een evenement waarvoor het land zwaar bekritiseerd is. Met name de slechte behandeling van arbeidsmigranten die de stadions uit de grond stampen is voor veel landen een steen des aanstoots.

Vier van Qatars buurlanden boycotten het oliestaatje sinds 2017 en hebben het land een economisch embargo opgelegd. Qatar zegt op zijn beurt dat de blokkade juist een zegen is, en dat de economie een flinke impuls heeft gekregen omdat het land nieuwe markten heeft moeten zoeken.

Qatar stond in 2018 nog op een 20ste plaats.


23. Spanje


22. Pakistan


21. Zweden


20. Singapore

Foto: Shutterstock/Kanuman

De stadstaat Singapore is één van de rijkste landen ter wereld, met een zeer hoge werkgelegenheid.

Puntje van zorg zijn de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud, maar volgens US News liet Singapore als "één van Aziës  vier economische tijgers" de afgelopen jaren indrukwekkende groeicijfers zien. Efficiënte productie heeft de weg geëffend naar vrijemarktinnovatie in de elektronica en farmaceutische industrie. Ten opzichte van 2018 is Singapore vier plaatsen opgeschoven.


19. Irak


18. Italië


17. India

Foto: Flickr / Ming Tong

India is 's werelds grootste democratie en speelt een belangrijke rol in de wereldwijde techindustrie.  Maar ook op cultureel gebied is India een niet te veronachtzamen land. "De Indiase filmindustrie in Mumbai, ook wel bekend als Bollywood, produceert meer speelfilms dan welk land ter wereld dan ook", schrijft US News.

India daalde twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar.


16. Turkije

Foto: Luciano Mortula/iStock

Vaak de brug tussen Europa en Azië genoemd en midden in een onrustige regio. Een noodtoestand als gevolg van de mislukte (en zoals sommige zeggen, vermeende) staatsgreep in 2016, onrust in het Koerdische zuidoosten en militaire interventie in Syrië. Genoeg omhanden dus.

En ondanks dat de Turkse lira steeds opnieuw een bodem vindt om doorheen te vallen denkt de OESO dat Turkije de komende jaren één van de snelste groeiers zal zijn. Turkije is één van de oprichters van de VN en de OESO, en is lid van de NAVO.

In 2018 stond het op een 14de plaats in de ranking.


15. Australië


14. Zwitserland

Foto: Fatschnaus/Shutterstock

Zwitserland steeg drie plaatsen sinds 2018 toen het een 17de plek bekleedde. Het land geldt als één van de rijkste ter wereld en heeft dan ook één van de hoogste bbp's.

Zwitserland is synoniem voor de bancaire sector, met een privacy voor cliënten die spreekwoordelijk is.

Enkele van de grotere internationale organisaties zoals de VN hebben hun internationale hoofdkwartier in Genève.


13. Iran

Foto: Matjaz Krivic/Getty Images

Volgens US News was Iran "lange tijd belangrijk voor wereldmachten vanwege diens strategische locatie binnen het Midden-Oosten en de grote olievoorraden en andere natuurlijke hulpbronnen waarover het land beschikt".


12. Canada


11. Verenigde Arabische Emiraten


10. Zuid Korea


9. Saudi-Arabië

Foto: Thomson Reuters

Saudi-Arabië is een grote en welvarende economie. US News beschrijft het zelfs als "de reus van het Midden-Oosten".

In Saudi-Arabië bevindt zich voorts Mekka, de belangrijkste heilige plek in de islamitische wereld. Jaarlijks reizen miljoenen pelgrims naar de stad. Verder is Saudi-Arabië één van de grootste olie-exporteurs ter wereld.

Het koninkrijk kan zich op toenemende internationale belangstelling verheugen nu 's lands heersers nauw betrokken blijken te zijn bij de marteling, moord en verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Ook staat het land niet direct bekend om haar vrijheid van meningsuiting.


8. Israël

Foto: Getty Images

Volgens US News speelt het land "ondanks haar relatief bescheiden omvang een grote rol in de internationale politiek". Israël heeft weliswaar een solide economie, de grenzen van het land zijn omstreden en het conflict met de Palestijnen is nog lang niet opgelost.


7. Japan

Foto: Uitzicht op de berg Fuji vanaf de Chureito Pagoda, net buiten Tokio. Bron: Flickr/Giuseppe Milo

Japan is "een van 's werelds meest gealfabetiseerde en technologisch geavanceerde landen", schrijft US News. Het heeft de op drie na grootste economie ter wereld. Het land vergrijst alleen in een adembenemend hoog tempo.


6. Frankrijk

Foto: orpheus26/iStock

Frankrijk is niet alleen een van de oudste landen ter wereld, maar ook een van de meest invloedrijke. Frankrijks invloed doet zich wereldwijd gelden door "wetenschap, politiek, economie en bovenal, door cultuur", zegt US News.

De Franse economie is een van de grootste ter wereld. Wel staat ook dit land voor grote uitdagingen. Zoals terrorisme, omgang met islam en de 'gele hesjes'.


5. Verenigd Koninkrijk

Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images

Volgens US News oefent het VK wereldwijd "aanzienlijke internationale economische, politieke, wetenschappelijke en culturele invloed uit". Ondanks "uitdagingen en onzekerheden met betrekking tot 's lands toekomstige rol in de wereld" nadat het ervoor koos om de EU te verlaten.

Dankzij het Britse koloniale verleden blijft het land invloed uitoefenen. Londen is een van de best bezochte steden op aarde.


4. Duitsland

Foto: Sebastian Widmann/Getty Images

Duitsland heeft het grootste inwoneraantal van alle EU-landen en een hoog opgeleide arbeidspopulatie. Kanselier Angela Merkel is inmiddels teruggetreden als partijleider, maar Duitsland blijft een leidende rol spelen in de EU en binnen andere internationale organisaties.


3. China

Foto: Reuters

China heeft het hoogste aantal inwoners en is de tweede economie ter wereld. Hoewel het land een razendsnelle economische groei doormaakte, leven nog steeds miljoenen inwoners onder de armoedegrens, aldus de Wereldbank.


2. Rusland

Foto: Sean Gallup/Getty Images

Rusland is het grootste land ter wereld en grenst aan meer dan een dozijn landen. Waarom het land zo invloedrijk is: de erfenis van de Sovjet-Unie, schijnbaar onuitputtelijke olie- en steenkoolvoorraden en de Russische strijdkrachten.


1. Verenigde Staten

Foto: Alex Wong/Getty Images

US News omschrijft de VS als " 's werelds meest dominante economische en militaire macht". Ook heeft het land een grote culturele impact op de wereld. Denk hierbij aan de manier waarop haar cultuur tot uitdrukking komt in boeken, films, muziek en tv-shows.

Ook merkt US News op dat dankzij het beleid van president Donald Trump "landen wereldwijd, waaronder ook Amerika's trouwste bondgenoten, vraagtekens zetten bij de koers van het land op het politieke wereldtoneel".

Lees meer: