- Het Japanse bedrijf ispace probeerde dinsdag z’n maanlander op de maan te laten landen, maar het apparaat stuurde niet het signaal dat het is aangekomen.
- Het bedrijf gaat er daarom vanuit dat de maanlander verloren is gegaan en focust zich op z’n tweede missie volgend jaar.
- Dit had de eerste maanlanding moeten zijn van een commercieel ontwikkeld ruimtevaartuig.
- Lees ook: Strijd om de maan: China wil binnen 5 jaar eigen basis bouwen met bakstenen uit maanklei en dan grondstoffen gaan winnen
Een Japanse maanlander, met een in de Verenigde Arabische Emiraten ontwikkelde rover aan boord, heeft dinsdag geprobeerd voet aan de grond te krijgen op het maanoppervlak.
Dit had de eerste maanlanding ter wereld moeten zijn van een commercieel ontwikkeld ruimtevaartuig, maar het apparaat stuurde geen signaal naar de aarde dat hij was aangekomen, terwijl dat wel had moeten gebeuren.
ispace, het bedrijf achter de maandlanding, gaat er daarom vanuit dat de maanlander verloren is gegaan. Wat er precies is misgegaan, is nog niet duidelijk.
Het doel van ispace is om op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Missie 1 van het project Hakuto-R was bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. De tweede missie staat gepland voor volgend jaar en de derde missie voor 2025.
Maanlander van Japans bedrijf lijkt verloren
De lander draaide sinds vorige maand in een baan rond de maan, op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak. Dinsdag rond 17.40 uur Nederlandse tijd gingen de motoren aan, waardoor de sonde remde en naar beneden zakte. Ongeveer een uur later zou hij, volledig automatisch, zachtjes landen in de krater Atlas op de maan.
Vervolgens zou de onbemande rover uit de Verenigde Arabische Emiraten, het karretje Rashid, ongeveer twee weken lang moeten rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen.
De lander en de verkenner waren in december gelanceerd. Ze vlogen via een lange omweg naar de maan. Daardoor duurde de vlucht maanden, en niet een paar dagen.
Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd veilig op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen op de maan laten lopen, voor het eerst sinds 1972. Het land krijgt daarbij hulp van Canada, Europa en Japan. Ook ispace is daarbij betrokken.