- Na lang wachten presenteerde Lynk & Co eind vorig jaar de 02, het eerste volledig elektrische model van het merk.
- Het is een auto die in essentie dezelfde missie moet vervullen als zijn voorganger: het toegankelijk maken van (elektrisch) autorijden door middel van een deelmogelijkheid.
- De 02 is daar zeker op ingericht, maar heeft nog wat problemen die hem ietwat onvriendelijk in gebruik maken, ondervond Business Insider Nederland.
- Lees ook: Het nieuwe elektrische model van Lynk & Co gaat niet het verschil maken: de optie om je eigen auto te verhuren moet dat wel gaan doen
AUTOTEST – Het tweede model uit de stal van Lynk & Co is de volledig elektrische, hoe kan het ook anders, 02. Maar echt nieuw is de auto niet. Hij deelt heel veel onderdelen met bijvoorbeeld de al veel eerder verschenen Volvo EX30, Zeekr X en de Smart #1. Toch heeft het Zweeds-Chinese merk er een auto met een eigen karakter van gemaakt. Een die bij veel mensen waarschijnlijk gewaardeerd zal worden, maar ook een die tijdens mijn test nog niet zonder problemen bleek.
Wat de 02 uniek maakt, is natuurlijk de eenvoudige mogelijkheid om hem te kunnen delen met anderen. Die functionaliteit werkt met onder meer de app en het trekkoord dat zich rechts achter het stuur bevindt. Hieraan trekken opent een menu op het grote touchscreen waarbij de lenende gebruiker zich kan aanmelden en ook met de auto kan gaan rijden.

Die mogelijkheid om te lenen is nog verder doorgetrokken in het interieur en waarschijnlijk ook het rijgedrag. Om bij dat eerste te beginnen: het is een feest van minimalisme en eenvoudigheid. Alles wijst zichzelf en is gemaakt om eenvoudig van gebruiker te wisselen. De bak tussen de stoelen zou in de uiteindelijke versie van de auto (ik reed in de een pre-productiemodel) volledig uitneembaar moeten zijn. Voor mij bleef dat beperkt tot een klein uitneembaar sleutelbakje in de grotere bak. Dat geheel is af te dekken met een magnetische cover die ook volledig te verwijderen is.
Met andere woorden: de positionering van de 02 is bij de eerste keer dat je instapt al duidelijk. Hij staat qua luxe onderaan de lijst van de bovengenoemde merken, want het materiaalgebruik en het minimalisme in het interieur geven een simplistisch en, om het maar oneerbiedig te zeggen, vandalismebestendige indruk. Perfect om te delen, dus.

Lynk & Co 02: voldoet aan de wensen van iedereen
Dat laatste kun je interpreteren alsof je in een gevangeniscel stapt waarbij je aan een aan de muur geschroefde aluminium tafel en op een aan de grond verankerde RVS-kruk moet zitten. Gelukkig is dat in de Lynk & Co absoluut niet het geval. De stoel is erg comfortabel en goed in te stellen, het geluidssysteem van Harman-Kardon doet heel goed zijn werk en ook de schermen zijn van een mooie kwaliteit. In mijn versie had ik zelfs de beschikking over stoelverwarming. Het is geen overdaad van luxe, maar voldoet prima aan de wensen van waarschijnlijk het gros van de autorijders.
En dat geldt waarschijnlijk ook voor het rijgedrag. Deze is niet sportief en ook niet overmatig zacht. Lynk & Co heeft hier duidelijk voor de veilige en vooral comfortabele gulden middenweg gekozen. De grootste euvels hierin zijn het stuurgevoel dat wat te wensen overlaat en het onderstel dat hier en daar wat ongecontroleerd kan zijn in langere bochten met een ongelijke ondergrond. In ruil daarvoor krijg je een comfortabel afgeveerde auto die er in combinatie met het prima vermogen van de elektromotor voor zorgt dat je een combinatie hebt die met gemak met het alledaagse verkeer mee kan komen.

Tenminste, als je voor elke rit de (verplichte) hulpsystemen uitzet. Hoewel Lynk & Co belooft dat hier verbetering in komt, kan ik de auto alleen beoordelen op wat ik erin heb meegemaakt, en dat was op zijn zachts gezegd niet fijn. De hulpsystemen staan standaard namelijk zo strak afgesteld dat zelfs een halve seconde en blik werpen op het mooie, grote centrale scherm al resulteert in bliepjes en pingels die waarschuwen dat de ogen toch op de weg gericht moeten blijven.
Rijhulpen die niet helpen
Je kunt hiervan nog zeggen dat dit een goed ding is en dat ik inderdaad mijn ogen niet op het middenscherm mag richten tijdens het rijden (al moet je daar daadwerkelijk alles op instellen, want knoppen zijn er niet). Over het volgende kun je alleen maar zeggen dat het zelfs gevaarlijk kan zijn: de lane-assist, het hulpsysteem dat je binnen de lijntjes van de weg houdt, staat ook erg strak afgesteld.
Hoe strak? Zo strak dat wanneer ik bij de het nemen van een bocht te dicht bij de lijn van de binnenbocht kwam, het systeem begon in te grijpen en juist de bocht instuurde. Dat maakte dat ik een stuurcorrectie moest maken, omdat de auto zich aan de lijn vasthield.
Ook bij het de semi-automatische rijhulp, die op snelwegen snelheid houdt, zich aan de rest van het verkeer aanpast en binnen de lijntjes stuurt, bleek soms last te hebben van deze strakke afstelling. Hierdoor raakte hij soms zelf in paniek als hij zichzelf per abuis iets richting de wegbelijning stuurde. Iets wat vervolgens weer resulteerde in de nodige waarschuwingsgeluiden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan over de slechte afstelling van de rijhulpsystemen. Maar daarbij moet ik wel zeggen dat ik erin vertrouw dat Lynk & Co dit met updates zullen lossen. Sterker nog, de woordvoerder van het merk die ik sprak gaf aan dat het waarschijnlijk eind mei, bij de eerstvolgende update, allemaal al verleden tijd moet zijn.
Zeker gezien het tempo waarmee andere merken van het Chinese Geely, waar Lynk & Co onderdeel van uitmaakt, dit soort aanpassingen doorvoeren. Wat ik ook hoop dat ze dan aanpassen, is de menustructuur en de snelheid van het systeem, want nu moest ik elke keer wachten en meerdere acties uitvoeren op het scherm om de rijhulpsystemen uit te zetten.
Waar je uiteindelijk op uitkomt met de Lynk & Co 02, is een ietwat karakterloze auto met een functionaliteit die hem uniek maakt: het autodelen. Het is daarmee een EV die met name geschikt lijkt voor iemand die een vervoersmiddel zoekt zonder al te veel poespas en de mogelijkheid om zo min mogelijk eraan kwijt te zijn.
De aanschafprijs van net geen 37.000 euro (of in de toekomst mogelijk in een vergelijkbaar abonnement als de 01) is niet hoog voor wat je krijgt, maar het is wel veel geld. Gelukkig kan dat wat gecompenseerd worden door de auto te verhuren als hij niet in eigen gebruik is. Wat je daarmee kunt verdienen, is helemaal aan jezelf. Misschien kun je er wel winst mee maken. Daarmee is het misschien wel de voordeligste EV van het moment.