De Tweede Kamer praat donderdag met minister Henk Kamp van Economische Zaken over de gaswinning. Verschillende partijen hebben het debat aangegrepen om ludieke protesten op touw te zetten.

Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in aantocht, staat de gaswinning in Groningen hoog op de politieke agenda.

Minister Kamp kondigde maandag aan dat er de eerste helft van dit jaar niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Op 1 juli bekijkt hij of de gaswinning voor het hele jaar kan worden beperkt tot 35 miljard kuub in plaats van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub.

De oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks vinden dat Kamp nu al moet beslissen om de gaskraan definitief dicht te draaien en niet pas in de zomer. De veiligheid van de Groningers moet voorop staan, vindt de oppositie.

Als gevolg van de gaswinning is het aantal aardbevingen in de noordelijke provincie toegenomen. Vorig jaar zijn er 85 bevingen geweest in Noord-Nederland die zijn veroorzaakt door de aardgaswinning. Daarvan waren er 79 in het zogeheten Groningen-veld. Ter vergelijking: dit jaar waren er vijf natuurlijke bevingen. Die vonden plaats in Groningen en Gelderland.

De Tweede Kamer is vanaf 11.00 uur met Kamp in debat over de gaskwestie.

Gronings volkslied gezongen

Voorafgaand aan de vergadering klonk in de Tweede Kamer het Gronings volkslied. Op het moment dat het debat over de gaswinning zou beginnen, begonnen Groningers die zich op de publieke tribune hadden verzameld, te zingen.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stond het toe, terwijl normaal gesproken zoiets meteen wordt afgekapt. Van Miltenburg hoorde het gezang aan en noemde het misschien wel een goed begin van het debat.

Spandoeken buiten Tweede Kamer

Voorafgaand aan het debat kwamen op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag tientallen mensen samen. De demonstranten lieten hun standpunt duidelijk horen door "nul kuub, gas terug" te scanderen. Met grote bellen luidden zij symbolisch de noodklok. Ook draaiden zij onder luid gejoel met een groot draaiwiel een gaskraan dicht, die voor het regeringsgebouw een stukje was ingegraven.

Op een spandoek van Milieudefensie stond de tekst 'Schroef de gaswinning omlaag'. Ook steunden niet-Groningers de actie met teksten als: "Schaliegasvrij, Solidair met Groningen solidair'' en "Brabant Solidair".

Bij de demonstratie waren ook Tweede Kamerleden van acht verschillende politieke partijen aanwezig, waaronder Paul Ulenbelt van de SP, Jan Vos van de PvdA en Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Ook de commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg, was aanwezig.

Noodklok geluid

Vanaf 11.00 luidden enkele tientallen kerken in de provincie Groningen en Drenthe tien minuten de noodklok. De kerken gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Groninger Bodembeweging (GBB). Ook de Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen lieten van zich horen, aldus Dick Kleijer van de GBB donderdag.

In alle uithoeken van de provincie was er klokgelui te horen, aldus Kleijer. Veel kerken uit het aardbevingsgebied deden mee, maar ook kerken in onder meer Den Haag, Ter Apel, Ameland, Assen en Vries meldden zich spontaan aan, zegt de GBB.

Veel kerken die meededen zijn zelf ook beschadigd door de aardbevingen, zoals de Jacobikerk in Uithuizen, middenin het aardbevingsgebied. Deze 700 jaar oude kerk staat straks drie maanden in de steigers omdat de scheuren die zijn ontstaan door de bevingen gerepareerd moeten worden.

De provincies Friesland en Drenthe betuigen donderdag hun steun aan hun buurprovincie door die dag ook de Groningse vlag op het provinciehuis te laten wapperen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl