De coronacrisis zadelt de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar waarschijnlijk op met een verliespost van in totaal dik 84 miljard dollar.
Daarmee wordt 2020 financieel gezien het “slechtste jaar uit de geschiedenis van de luchtvaart”.
Voor heel dit jaar denkt de brancheorganisatie dat de wereldwijde vraag naar vluchten met 54,7 procent afneemt.
Ook voor 2021 rekent IATA nog op een verlies voor de luchtvaartbranche met nog altijd een lagere vraag.
De coronacrisis zadelt de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar waarschijnlijk op met een verliespost van in totaal dik 84 miljard dollar. Dat heeft luchtvaartorganisatie IATA uitgerekend. Daarmee wordt 2020 financieel gezien het “slechtste jaar uit de geschiedenis van de luchtvaart”.
IATA denkt dat de omzet van de luchtvaartbranche dit jaar de helft lager uitkomt op 419 miljard dollar, nu het vliegverkeer de afgelopen maanden bijna volledig inzakte. Voor heel dit jaar denkt de brancheorganisatie dat de wereldwijde vraag naar vluchten met 54,7 procent afneemt. De capaciteit die luchtvaartmaatschappijen hebben kan niet zo snel worden afgebouwd en daalt met 40,4 procent. Ook de kosten dalen minder hard dan de vraag.
Groot verlies in Europa
Voor Europa rekent IATA op een verlies van 21,5 miljard dollar. De vraag naar vliegreizen daalt met 56,4 procent. Overheden moeten bijspringen om grote luchtvaartconcerns als Lufthansa en Air France-KLM overeind te houden.
Inmiddels proberen veel maatschappijen hun dienstregelingen weer geleidelijk te hervatten. Maar de prognoses voor herstel blijven somber. Ook voor 2021 rekent IATA nog op een verlies voor de luchtvaartbranche met nog altijd een lagere vraag. De omzet stijgt wel flink ten opzichte van dit jaar, maar komt nog ver uit onder het niveau van vorig jaar. De hogere schuldenlast die veel luchtvaartmaatschappijen door de crisis hebben, vormt bovendien een risico.
Lees meer over reizen:
- Reiziger mag geld terugeisen van geannuleerde vlucht vanwege coronavirus – dat kan Air France-KLM in theorie €3 miljard kosten
- Corendon biedt vanaf 26 juni vakantiereizen aan inclusief coronatest vooraf – maar dan kun je niet meer van het resort af
- Dit doen grote hotelketens als Hilton en Mariott om hun kamers zo schoon mogelijk te houden in de 1,5-metermaatschappij