2024 is net begonnen, een goede reden om met Lucas Wensing, CEO en oprichter van bewaardienst en vermogensbeheerder Amdax, terug te blikken én vooruit te blikken op het nieuwe jaar. In dit interview vertelt hij hoe je je als Nederlands cryptobedrijf kunt onderscheiden in economisch mindere tijden.

Amdax

Amdax is in 2021 als eerste partij geregistreerd bij de De Nederlandsche Bank. De twee hoofdactiviteiten van het bedrijf zijn custody (veilige opslag van crypto’s) en vermogensbeheer, gericht op lange termijn vermogensopbouw van klanten.

Wensing (47) was eerder oprichter en CEO van StartReady, een specialist in het leveren van Skype-for-Business-diensten. Hij verkocht dit IT-bedrijf in 2018 aan KPN. Hij had als jonge veertiger al met pensioen kunnen gaan, maar koos voor een nieuw avontuur. Waarom bitcoin? Hij licht toe: “Ik was al langer geïnteresseerd in de werking van geldsystemen en macro-economie. Ook als je geld hebt, krijg je meteen de vraag wat je ermee gaat doen. En door dat op je bankrekening te zetten, kwam ik al snel tot de conclusie dat dat niet de beste manier is. Ik heb ook bijvoorbeeld niets met vastgoed. Wel met bitcoin als vernieuwende technologie. Na veel experimenteren is bitcoin het eerste succesvolle experiment met digitaal geld.”

Hij richt in 2019 Amdax op en weet al snel een geolied team om zich heen te verzamelen. Drie jaar later beheert de club op de Zuidas 150 miljoen euro verspreid over 1.800 klanten. Klanten met verschillende achtergronden en wensen. Zo is er de ‘conservatieve’ belegger die Amdax gebruikt als bewaardienst voor zijn bitcoins en andere crypto. Maar je kunt ook gebruikmaken van een algoritme (bitcoin-only of een index van de 20 grootste munten) met een inleg van minstens 25.000 euro. Volgens Wensing is het algoritme met name succesvol in bearmarkten. “Dan ligt bij ons de bodem hoger dan het gemiddelde van de markt. Als de markt flink aantrekt, volgt het algoritme de markt. Met het mandje van de 20 belangrijkste cryptomunten hebben we in oktober een rendement van 70 procent weten te behalen.”

Op het gebied van vermogensbeheer, inleg vanaf 100.000 euro, zijn er tal van opties: van bitcoin only tot investeren in presales van vroege crypto-startups. Begin januari 2024 lanceert Amdax ook een cryptofonds, dat valt onder toezicht van de Autoriteit Financiele Markten. Het biedt de firma mogelijkheden om te kunnen anticiperen op marktontwikkelingen. Wensing: “In dit fonds mogen we financiële instrumenten gebruiken zoals opties. We kunnen dan de markt shorten zodra wij denken dat de markt neerwaarts gaat keren.”

Veiligste kluis van de EU

Nieuw wapenfeit is ook het behalen van de prestigieuze ISAE-3000 Type-1 audit als eerste cryptodienstverlener in de EU. De audit is uitgevoerd door accountantskantoor Grant Thornton en onder begeleiding van Big-4 consultant Deloitte tot stand gekomen.

Amdax biedt hiermee de zekerheid dat de klantgelden één-op-één door hen worden aangehouden en dat klanten op elk moment hun vermogen kunnen opnemen, in euro’s of cryptoactiva. Ze zetten hiervoor verschillende leveranciers van kluistechnologieën in.

Wensing zegt: “Bovenop die kluistechnologieën hebben we een complete bank-infrastructuur gebouwd. Deze audit is een bewijs dat we onze niet-financiële processen optimaal op orde hebben. We hebben nu een geauditeerd proces voor euro in-euro uit, crypto in-crypto uit en crypto koop-crypto verkoop.”

Nieuw vertrouwen

De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt om de organisatie klaar te stomen voor een mogelijke nieuwe opmars van cryptovaluta. Volgens Wensing is er vooral nieuw vertrouwen nodig in de sector om de neergaande spiraal van rampjaar 2022, waarin vele cryptobedrijven omvielen, weg te spoelen.

Wensing licht toe: “Het gaat er vooral om dat mensen crypto en digitale assets weer als een nieuwe serieuze assetklasse gaan zien en vertrouwen hebben om daar dan overwogen investeringsbeslissingen in te maken. En het als een serieuze investering zien en daarmee ook als een wat langere termijn investering.”

Vooruitblik 2024

De prijs van bitcoin is 160% gestegen in 2023 na een flinke dip van 65% in 2022. Daarmee verslaat BTC bijna de gehele techmarkt, alleen Meta deed het iets beter dit jaar. Wensing ziet in het nieuwe jaar volop groeikansen: “Qua renteperspectief wordt 2024 een heel gunstig jaar, ook omdat de raderen van centrale banken traag draaien. Een rentestand wordt niet plots omgedraaid. De bitcoin ETF in Amerika gaat er gewoon komen, waardoor meer kapitaal naar bitcoin en uiteindelijk de gehele digitale assetklasse stroomt. Ook de bitcoin halving is een moment waarvan mensen enthousiast worden, want de digitale schaarste neemt verder toe.”

Verder vindt Wensing het zeer positief dat er in Europa de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) per medio 2024 van kracht wordt. Toch plaatst hij ook een kanttekening. Deze nieuwe, strengere regels gaan in zijn ogen voor een nieuwe shake-out op de Nederlandse markt zorgen. “Met een kleine organisatie van vijf man ga je het niet meer redden in deze sector.” Ook vindt hij dat de sector een stuk innovatiever kan. “Veel partijen blijven doen wat ze al jaren doen, ik vind dat geen gezonde manier om een bedrijf te leiden. Innovatie is key.”

Amdax is er voor de serieuze cryptobelegger en biedt alle cryptodiensten toegankelijk aan onder één dak. Meer weten? Kijk dan op de website van Amdax.