- De in nieuwe cao’s afgesproken loonsverhogingen kwamen vorige maand uit op gemiddeld 8,2 procent, een even sterke stijging als in mei.
- Dat berekende werkgeversorganisatie AWVN, die nog niet durft te zeggen of de loonstijgingen daarmee blijvend zullen afvlakken.
- De afvlakking is een gunstig teken voor de Europese Centrale Bank, aangezien de kans op een zogeheten loon-prijsspiraal daarmee afneemt.
- Lees ook: Inflatie is overal: zo hard gaan de prijzen omhoog in 15 populaire vakantielanden in Europa
De in nieuwe cao’s afgesproken loonsverhogingen nemen voor het eerst in maanden niet meer toe. Dat berekende werkgeversorganisatie AWVN, die nog niet durft te zeggen of de loonstijgingen daarmee blijvend zullen afvlakken.
Gemiddeld stegen de lonen in de 39 nieuwe cao’s van vorige maand met 8,2 procent. Dat is een even sterke stijging als in mei.
Volgens de AWVN was er al zestien maanden lang sprake van een stijgende trend in de loonafspraken, met een klein knikje omlaag rond de jaarwisseling als uitzondering. Of de cijfers uit juni een omslagpunt zijn, moet de adviseur van werkgevers op het vlak van arbeidsvoorwaarden nog maar zien.
De vereniging toonde zich vorige maand nog erg bezorgd over de blijvend hoge loonafspraken, omdat ondernemers die lang niet altijd volledig kunnen doorberekenen. Sinds de jaren zeventig gingen de salarissen in cao’s niet zo hard omhoog als in mei en juni; door de sterke prijsstijgingen eisen werknemers sinds vorig jaar steeds hogere lonen.
"De neiging aan de onderhandelingstafel is om telkens wat hoger te gaan zitten. Mogelijk is dit een omslagpunt, maar we zijn erg voorzichtig met dat soort voorspellingen", legt een woordvoerder van de AWVN uit. "De berekeningen van ons zijn eigenlijk meer een soort thermometer."
Bedrijven zitten ondertussen in een spagaat als het gaat om hun uitgaven aan personeel. Enerzijds is er op economisch vlak veel onzekerheid: hogere rentes remmen investeringen, de verhouding van westerse landen met China is gespannen en de oorlog in Oekraïne kan nog altijd voor extreme prijsstijgingen voor gas zorgen. Maar tegelijkertijd is de arbeidsmarkt erg krap.
"Op dit moment is het voor werkgevers heel belangrijk werknemers te behouden. Dat doen ze niet alleen met hoger loon, maar bijvoorbeeld ook met regelingen voor flexibele werktijden, verlof of auto's van de zaak", zegt de woordvoerder van AWVN. "Dat hoeft niet altijd iets groots te zijn, maar men probeert iets bijzonders te doen."
Afvlakkende loonstijgingen gunstig teken voor ECB
Dat de loonstijgingen lijken af te vlakken, is goed nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB).
Hogere lonen wakkeren namelijk de inflatie aan en kunnen resulteren in een zogeheten loon-prijsspiraal. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. Dat bemoeilijkt de taak van de ECB om de al geruime tijd extreem hoge inflatie te bedwingen met rentestijgingen.
Lees ook: Lonen stijgen harder dan inflatie: werkgevers bezorgd over loon-prijsspiraal
Dit voorjaar sprak Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurder bij de ECB, zijn zorgen hierover uit in het tv-programma Buitenhof. “Ik heb eerder aangegeven dat 6 à 7 procent loonruimte verantwoord is", zei hij in reactie op vakbonden, die een looneis van 10 procent een goed idee vonden.
“Als de centrale bank geen hulp krijgt van sociale partners en de overheid om de inflatie te beheersen, dan zal de rente verhoogd moeten worden waarmee we alle vormen van besteding afremmen", vervolgde hij. "We krijgen dan te maken met een langdurige, hardnekkige inflatie waardoor een veel agressiever monetair beleid nodig is.”
De ECB neemt in juli een nieuw rentebesluit. President Christine Lagarde zei eind vorige maand al dat de centrale bank de rente verder zal verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie.