- Werknemers in de horeca kunnen de komende jaren rekenen op flinke loonstijgingen.
- Horecabranchevereniging KHN en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen bereikten vrijdag een akkoord over een nieuwe cao voor de horeca voor dit jaar en 2023.
- Naast loonsverhogingen ontvangen werknemers vanaf 2023 een budget van 150 euro per jaar voor persoonlijke ontwikkeling en komt er meer aandacht voor de werk-privé balans.
- Lees ook: Cao-lonen stijgen harder: plus van bijna 3% in december – dit zijn de verschillen per sector
Werknemers in de horeca gaan er de komende jaren flink op vooruit. Sommige werknemers krijgen dit jaar en volgend jaar een loonsverhoging van in totaal meer dan 5 procent, terwijl andere werknemers 4 procent meer ontvangen. De lonen van jongeren tot 21 jaar gaan met 10 tot 20 procent omhoog.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen bereikten vrijdag een akkoord over een nieuwe cao voor de horeca voor dit jaar en 2023. De voorgestelde loonstijgingen zijn marktconform.
Vakkrachten onder het einde van de loonschaal krijgen per 1 april een loonsverhoging van 3,4 procent en van 2 procent per 1 januari 2023. Werknemers boven het eindloon en die 24 maanden in dienst zijn ontvangen een loonsverhoging van 2 procent per 1 april en van nog eens 2 procent per 1 januari 2023.
Bovenop de loonstijging wordt per 2023 een vaste periodiek van 2 procent toegepast als de werknemer een vol kalenderjaar dezelfde functie heeft. Deze periodieken zijn verwerkt in een nieuw loongebouw per 1 januari 2023. De werkgever mag ook een eigen beoordeling maken met een eigen prestatiebeloning, in plaats van een vaste 2 procent.
De jeugdlonen voor BBL-leerlingen en niet-vakkrachten (medewerkers zonder de vereiste 1976 ervaringsuren en zonder een erkend vakdiploma) verbeteren per 1 september 2022 door het toepassen van de cao-jeugdpercentages in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon. Daardoor gaan de lonen van jongeren tot 21 jaar 10 tot 20 procent omhoog.
Vakbonden zijn 'onder de indruk'
Werknemers ontvangen daarnaast vanaf 2023 een budget van 150 euro per jaar voor persoonlijke ontwikkeling.
Ook is er meer aandacht voor de werk-privé balans. Het dienst- en werkrooster moet voortaan ten minste drie weken van tevoren bekend zijn. In het rooster dient ook te worden gestreefd naar vaste rustdagen en regelmatig twee aaneengesloten wekelijkse rustdagen. Het bestaande recht om een weekend niet ingeroosterd te zijn, blijft van toepassing.
De partijen spreken van een belangrijke en positieve stap in een tijd waarin de horeca staat te springen om personeel. De horeca heeft het zwaar door de coronamaatregelen en de krappe arbeidsmarkt.
CNV Vakmensen is zeer te spreken over de bereidheid van KHN om tot een goede cao te komen. "Eerst een dikke lockdown en dan in een cao-onderhandelingsresultaat toch bereid zijn tot 3,4 procent loonsverhoging. Ik ben onder de indruk", zei CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda. Ook Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca, is tevreden over het behaalde resultaat.