Economen van ABN AMRO stellen dat het tijd is om een einde te maken aan de hoge loongroei voor werknemers als compensatie voor inflatie. Volgens een rapport van de bank heeft de loongroei de inflatie bijna ingehaald. In veel cao’s is het koopkrachtverlies door de inflatie grotendeels gecompenseerd, aldus de bank.

ABN AMRO wijst op de eisen van de vakbonden om in 2025 de lonen weer flink te laten stijgen. Zo heeft FNV voor volgend jaar een looneis van 7 procent gesteld. Door hogere lonen gaan bedrijven ook weer de prijzen van hun producten verhogen om die gestegen kosten te compenseren. Dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect, bekend als de loon-prijsspiraal.

Hoge looneisen jagen inflatie aan

Door langer vast te houden aan hoge looneisen kan de inflatie langer op een hoog niveau blijven. Maar die hogere inflatie zorgt dan weer voor risico’s voor de Nederlandse concurrentiepositie en economische groei, zegt de bank. Die groei is juist belangrijk voor grote vraagstukken zoals de energietransitie en vergrijzing.

“Het is te begrijpen dat na een inflatieschok de lonen weer in moeten lopen op de prijzen, maar nadat dit gecompenseerd is moet ook de looneis zakken. Daarna moeten de loonstijgingen gepaard gaan met een toename van de arbeidsproductiviteit”, stelt ABN AMRO.

Onlangs zei een Nederlandse bestuurder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook al dat er voorzichtigheid moet zijn met sterke loonstijgingen. Want als de loongroei te hoog uitpakt, dreigt er weer een nieuwe reeks prijsverhogingen en wordt het leven voor iedereen duurder. Niemand zou daar baat bij hebben, aldus IMF-bestuurder Paul Hilbers.

LEES OOK: Hoge looneis van 7% jaagt inflatie aan, waarschuwt DNB-baas Klaas Knot